45-тият парламент се събира на 15 април


Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание, насрочено за 15 април 2021 година от 9.00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Очаква се на 14 април указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

Както „Правен свят“ вече писа, по време на първото заседание на новия парламент се определят председателят, неговите заместници, както и парламентарните групи. Наред с това настоящото правителство подава оставка, след което президентът започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

След това идва ред на връчването на мандатите, като президентът ги дава по ред, определен от вота на избирателите. Първи мандат за съставяне на кабинет получава партията или коалицията, събрала най-висок процент на изборите и сформирала най-голяма парламентарна група. В настоящия случай това е групата на ГЕРБ-СДС. Ако до седем дни има предложен състав на кабинета и парламентът го одобри с две гласувания при обикновено мнозинство, тогава ще има избрано правителство. Ако това не се случи мандатът ще бъде връчен на втората по големина парламентарна група, тази на „Има такъв народ“, но ако и тя не успее да излъчи одобрен кабинет мандатът се връчва на партия по избор на държавния глава. При трети неуспешен опит президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да бъдат насрочени нови парламентарни избори. 

Коментари