40 хил. дка със земеделски култури са засегнати от градушката в Ловешка област! Угърчин и Летница са най-засегнати…


Близо 40 хиляди декара със земеделски култури са засегнати от градушката и проливните дъждове в Ловешка област през последните дни, заяви за БТА директорът на Областната дирекция „Земеделие“ Дияна Рускова. Четири комисии продължават да оценяват щетите, за да бъдат обезщетени стопаните, които все още подават заявления. До момента те са 30.

Най-засегната е реколтата в село Драгана, община Угърчин, в селата Пещерна, Торос и Дерманци в община Луковит, в землището на Летница и селата Александрово и Дойренци в община Ловеч.

„Това, което видяхме, са тотални щети, на 100 процента“, каза Рускова и добави, че са унищожени предимно площи с царевица, слънчоглед и пшеница. Има и засегнати трайни насаждения в Летница – с ягоди, къпини и малини. Стопаните с унищожена на сто процента реколта ще бъдат обезщетени, за останалите се издава констативен протокол, който служи пред НАП, за да си оправдаят разходите.

Кметовете на Летница и Угърчин са издали заповед комисия да обиколи и частните дворове, чиито собственици с пострадала продукция също ще бъдат обезщетени.
По думите на Рускова от три години Ловеч винаги е бил засегнат от градушки, но сега щетите са големи.

Коментари