40 танцови фолклорни състави се надиграваха в „Тройче 2018“ – Угърчин, наградата на Областен управител замина за Орешак


40 танцови фолклорни състави се надиграваха в третото издание на Областния фолклорен фестивал „Тройче“, домакин на който тази година бе Угърчин.

Танцът е магия за душата и опиат за тялото. Танцът е сила за духа. Веднъж започнеш ли да танцуваш, част от теб завинаги остава в танца. Емоцията, спокойствието, енегрията, които носи танцът не могат да бъдат описани с думи. Едно от най-забележителните изкуства, с които България се прославя по света, са нейните танци. Пъстри костюми, завладяваща музика, кръшни хора, които винаги предизвикват вулкан от емоции и бурни аплодисменти у зрителя. Неслучайно българските народни танци оцеляват през вековете до днес, разказвайки за характера на един народ! С тези думи започна невероятната фолклорна танцова приказка, която днес изпълни с възторг и аплодисменти града-домакин.
Фестивалът бе открит от областния управител Георги Терзийски.

„Фестивалът „Тройче“ дойде в родния град на неговия вдъхновител – Нено Щригарски. С огромно удоволствие и вълнение виждам тези млади хора, които са дошли от всички общини на областта тук, за да ни покажат магията на нашия фолклор. Това е най-голямата радост за душата на българина – от най-мъничките до най-големите днес ще ни покажат техния танц, ще видим вдъхновението на българския дух. Благодаря на община Угърчин за перфектната организация на фестивала, благодаря на всички вас, които сте тук в този прекрасен ден, благодаря на ръководителите на тези деца, които посяват семето на българския корен“, каза Терзийски и откри фолклорното събитие.

Участниците бяха разделени в три възрастови групи – до 11 г., от 12 до 18 години и над 18 години. Жури в състав Любчо Василев-хореограф – председател, и членове Димитър Манов-хореограф и Добромир Митев-композитор, в тежка и отговорна дискусия определиха победителите.

До 11 години
1 място ДТС „Пъстроцвет-мъници“ при НЧ „СЪГЛАСИЕ-1869“-Тетевен
2 МЯСТО ТС „Луковитски бисери“ при НЧ „Съзнание-1895″-Луковит
3 място Детско студио за български и балкански народни танци гр. Ловеч р-л Васил Гърмолов
Камерен състав ТС“Балкански ритъм“-Лесидрен р-л Ирина Бакърджиева

от 12 до 18 години
1 място ДТС „ЛОВЧАНЧЕ“-ЛОВЕЧ
2 Място ФА“ТРАЯНА -ТРОЯН р-л
3 място „Балкански ритъм“ Лесидрен

Камерни състави
1 място ФК „Баховица“ с. Баховица
2 място „Луковитски бисери“-Луковит

над 18 години
1място ФФ „Елит“- Ловеч
2 място „Ябланска огърлица“ -Ябланица
3 място „Траяна“-Троян

Награда за най-автентичен костюм ФК „Баховица“ с. Баховица
Най-добър хореограф – Маргарита Дончева
Специалната награда – Плакет на Областен управител Георги Терзийски присъди на ТС „Възраждане“ от с. Орешак с ръководител Ивайло Спасовски. При закриване на „Тройче 2018“ областният управител поздрави всички победители. „Днес е Международният ден на приятелството. Тук на тази сцена ние всички видяхме тържеството на приятелството, което ни вдъхнови и зареди с вашите красиви изпълнения. Днес Угърчин бе различен – озарен от възторга на публиката и омаян от танците и музиката на всички участници. И всичко това при перфектната организация на Община Угърчин. След първото издание в Троян, след Тетевен и днешния празник тук, вярвам, че и Луковит, които са следващият домакин на „Тройче“, ще ни посрещнат и създадат тази неповторима емоция“, закри фестивала Георги Терзийски.

Коментари