3 пъти доказват, че КТБ е пирамида, а Василев и щерка му пак лъжат


  • Радосвета Василева бълва фалшиви новини по делото с Оманския фонд, наложи се МФ да ги опровергава

За петте години от избухването на аферата КТБ три становища на световно признати експерти доказаха безапелационно, че банката е била превърната от мажоритарния си собственик Цветан Василев в пирамида и лична негова касичка.

Първо Стив Ханке, след това международната разследваща фирма „АликсПартнърс“, а само преди дни и една от най-авторитетните световни арбитражни институции – съдът в американската столица Вашингтон, отсякоха категорично, че трезорът реално не е действал като банка и не е можел да бъде спасен заради факта, че е бил подложен на брутално източване от банкера-беглец. Въпреки това подсъдимият Василев, криещ се от години в Сърбия от народния гняв и родно правосъдие, продължава да се опитва да манипулира общественото мнение у нас и в чужбина

с откровени лъжи за имагинерен „корпоративен рейд“,

на който бил станал жертва. Най-новата порция дойде буквално преди дни и се наложи лично Министерството на финансите да я опровергава в последните часове на миналата работна седмица, защото този път във фалшивите новини, с които Василев и ко заливат публичното пространство, бяха намесени не само България, а и US арбитражът.

Именно решението, взето от съда във Вашингтон по делото, заведено от Оманския фонд срещу България, е и причината за новия изнервен арогантен изблик на банкера-беглец, този път изплискал през писания, прикрити като „юридическо мнение“ на дъщеря му Радосвета Василева, която е обвиняема за пране на пари.

На 13 август трима арбитражни съдии от авторитетната институция с мастити биографии в решаването на търговски спорове зад гърба си – британецът Воън Лоу, канадецът Дейвид Хей и французойката Бриджит Стърн, сложиха край на проточилата се близо 4 години сага с иска на Оманския фонд срещу България, като решиха делото в полза на страната ни. Те отхвърлиха иска за 80 млн. евро като неоснователен и отсъдиха ищецът да заплати и разноските на България по делото. С решението реално се потвърждава за пореден път, че трезорът е нямало как да бъде спасен заради огромната капиталова и ликвидна дупка в размер на милиарди левове, отворена в него от Василев.

Становището нанася смъртоносен удар, при това в сърцето на САЩ

столицата му Вашингтон, на защитната стратегия, която Василев и фамилията му се опитват да пробутат в чужбина – че всичко в трезора си било наред, а видиш ли – той му бил отнет от враговете му. Именно върху тази теза – за несъществуващ „корпоративен рейд“ се градят и двата иска, с които Василев се опита да очерни през океана образа на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, обявен от банкера-беглец за негов враг №1 заради законодателните инициативи на парламентариста, с които беше спрян вторичният грабеж на КТБ. Първият иск – по глобалния закон „Магнитски“, вече се спука като балон под налягане, какъвто си и бе, но веднага след това, чрез свои подставени лица, Василев внесе нов иск – този път по закона „Рико“. Тъй като становището на US арбитража реално пука и този балон преди още да е напълно надут,

Василев и дъщеря му се пробват отчаяно да омаловажат решението,

като в личния си блог Младша, където се представя за „доктор на юридическите науки“, даващ „експертни мнения“, пусна на 21 август напоителна статия на английски, внушавайки, че решението било резултат от „задкулисно“ споразумение на българската държава. Заради откровената манипулация, вкарваща в новата фалшива новина, сътворена от семейство Василеви, едновременно България, Оманския фонд и арбитража във Вашингтон, в петък вечерта от Министерството на финансите я опровергаха с официално прессъобщение, качено и на сайта на институцията.

„МФ категорично заявява, че българската държава не е подписвала споразумение, нито е плащала обезщетение по международното арбитражно дело, заведено от Фонда на генералния държавен резерв на Султанат Оман срещу Република България пред Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, Вашингтон, САЩ (ICSID Case No. ARB/15/43). Твърдението, че арбитражното дело е приключило със сключването на споразумение и изплащането на обезщетение от страна на българската държава не кореспондира с действителността и е плод на спекулации от страна на Цветан Василев и неговата дъщеря Радосвета Василева, публикувани на личния блог на Радосвета Василева“, посочиха от институцията.

Стив Ханке първи сложи присъдата,

„АликсПартнърс“ проследиха потъналите милиарди

За първи път бащата на Валутния борд у нас Стив Ханке разкри, че КТБ е била пирамида още през 2014 г. „Това не е банка, а пирамида. КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата. Когато някой казва, че това е банка, той се подиграва с думата банка.”, заяви тогава Ханке. По думите му случаят КТБ „прилича на измама, която напомня за инвестиционни пирамиди като тези на Бърни Мадоф” (бел. ред. ­ финансовата пирамида, изградена от Мадоф се сгромоляса през 2008 г., а на 29 юни 2009-а той беше осъден от федералния съд в САЩ на 150 години лишаване от свобода за финансова измама). За самия Цветан Василев бащата на Валутния борд пък обяви, че „това не е банкер“ и още „надявам се той да бъде осъден съвсем скоро“.

Цветан Василев е превърнал трезора в лична касичка, а КТБ е пирамида, глътнала над 5 млрд. лв. Тази брутална констатация пък бе записана и в доклада на международната разследваща фирма „Аликспартнърс”. Един от основните изводи на доклада на чуждите проверяващи, който беше разсекретен преди близо три години, е, че забегналият в Сърбия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е превърнал трезора в кредитна пирамида, като в схемите му са участвали членове на управителния съвет на фалираната банка, както и свързани с него служители и лица. Те са използвали парите на вложителите за финансиране на лични сделки – т.е. за пълнене на собствените си джобове. В доклада на временната анкетна парламентарна комисия, която разследваше източването на трезора, пък е подробно описана сложната схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица, която е довела до източването на близо 5 млрд. лева от КТБ и фалита й.

Процесът по аферата продължава на 10 септември

Живото доказателство за грабежа на века, извършен от мустакатия аферист е основният свидетел по делото „КТБ“ – Бисер Лазов. Процесът продължава на 10 септември с разпит именно на основния свидетел. До сега в няколко заседания срещу Василев и още 17 негови ортаци Лазов разкри ужасяващата схема за източването на банката. По думите му на едно от последните заседания в спецсъда, докато разследващи обискирали КТБ, Василев се плацикал на море и пиел скъпо вино. Освен това заявил, че няма никакво намерение да се връща у нас и да поема отговорност за случилото се. Пред магистратите Лазов описа още как ден след затварянето на банката – 21 юни, Василев разпоредил на него и на други служители как да заметат следите и да запълнят липсата от 206 млн. лева от касата на банката. Трябвало да се попълнят нареждания за теглене на пари от трезора. Те трябвало да са от името на различните дружества, които имали салда в КТБ. Разкри и как щерка му Радосвета се държала брутално и се гаврела със служители, като някои от тях дори карала да се обличат по определен начин, а други пращала на курсове по български език.


Обвиняеми квестори облажили Костов

Човекът, инсталирал Цветан Василев в КТБ – Иван Костов, е ръководителят на тъмния преход у нас, който действа като Фетхуллах Гюлен, опитвайки да създаде паралелна държава. Връзката между Командира и банкера-беглец лъсва много изявено и от делото срещу двама квестори на КТБ, които са обвинени в безстопанственост, защото облажили семейството на Драгалевския лаборант Иван Костов с общо 450 347 лева от фалиралия трезор. Делото в момента е в Софийския градски съд. Пред правосъдието ще отговарят квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Според държавното обвинение в качеството си на длъжностни лица двамата подсъдими направили така, че преференциалните влогове с тлъсти лихви на Иван Костов и щерките му Яна и Мина да бъдат върнати от Фонда за гарантиране на влоговете, като по този начин му нанесли щета. От обвинението става ясно още, че в края на 2014 г. по искане на Иван Костов квесторите наредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на договора му за влог с преференциална лихва от 9,8%. Лихвата била намалена на 0,1 % и с бордеро от Фонда на Костов по банков път му била изплатена сумата от 154 960 лева. По същия начин Яна Костова си прибрала 115 442 лева, а Мина – малката щерка на Командира, лапнала най-тлъстата сума от 179 945 лева. Освен Костов, влог в КТБ от 212 814 лева е имал и покойният му баща Йордан Генков. Общо над 700 бона депозити е кътало семейството на Командира в банката пирамида, която Цветан Василев източи.

Коментари