3 милиона дълг към хазната имат фирми на Баневи


Съдия Ченалова – редовен гост в офиса им в София

Светските лъвове Евгения и Николай Баневи се радват на изключителен медиен комфорт вече повече от 20 години. Светски събития, сватби, партита – те са в центъра на вниманието. Би трябвало да са в центъра на вниманието и на държавата и по специално на НАП и органите на реда, но не са. Само публичните задължения на Баневи са над 3 млн. лв., сочат справки от различни източници.

„Хелио Тур“ АД, чийто изпълнителен директор е Евгения Банева има задължения към община Созопол за над 450 хил. лв. Това бе потвърдено от администрацията на морския град. Въпросното дружество е собственик на комплекс „Каваци“ и дискотека „Теодора“ в град Созопол. Известната управителка на дружеството не е плащала МДТ на обектите си от 2011 година. Не е ясно защо обаче не е започнало дело за принудително събиране на дълговете.

Други две фирми – АКБ АКТИВ АД и ПАРРУС ООД, с управители Николай и Евгения Баневи имат задължения към община Каварна за над 100 хил. лв. Въпросните дружества стопанисват хотел „Монако“ в Каварна и емблематичния курорт „Русалка“, прочул се с незаконното взимане на 5 лв. такса вход на туристите. Тези дългове бяха потвърдени лично от кметицата на Каварна – Нина Ставрева.

„ПАРТНЪРС КОМЕРС“ ООД, с управител Николай Банев има задължения към държавата в размер на над 2 млн. лв. Въпросният управител има издаден ревизионен акт от 2012 г. на стойност 1 950 млн. лв. Ревизионният акт е за начислявано ДДС на така известната къща на Баневи, показана ни в предаването на Сашо Диков, фиктивно използвана за корпоративна резиденция. Вече е започнало дело от НАП по събиране на дълговете, но съществува огромен риск държавата да се прости с тези пари, поради давност. Отделно дружеството на Баневи дължи над 40 хил. лева за осигуровки на работници и служители. И това са само доказаните дългове.

Най-редовно в миналото задлъжнелите дружества се фалират, а след това през синдик успяват да си върнат имуществото си в ново дружество, разказа бивш служител на компанията. По данни на същия източник в периода 2014-2015 година скандалната съдия Румяна Ченалова е посещавала офиса на семейство Баневи с цел прокарване на несъстоятелност и лобизъм в съда. Ако това се окаже вярно, съдия Ченалова може да има доста сериозни проблеми със собственото си правосъдие.

Баневи се прочуха и с опита си да присвоят имоти на „Ню Бояна филм“. Семейството буквално си заградило парче от земята на киностудията, но новия шеф Ави Лернер бързо върна законността. Булдозери влязоха с охрана в имението на бизнесмена Николай Банев и премахнаха три фургона и ограда и разрушиха част от път. Акцията бе в изпълнение на заповед от 2012 г. за премахване на незаконни постройки, които според Общината са в технологичната територия на „Ню Бояна филм“, а според Баневи – на тяхна земя и за имота се води съдебен спор.

„Това, че още спорят, не доказва, че собствеността е на Баневи. Ние в момента не раздаваме собственост, ние премахваме незаконни постройки. В кадастъра собственик на имота е „Ню Бояна филм“, каза тогава арх. Влади Калинов от дирекцията. Изпълнителният директор на „Ню Бояна“ Ярив Лернер отговори писмено: „Земята е наша и Баневи незаконно поставиха оградите си там. Три години отне на съда да реши този проблем. В действителност „Ню Бояна филм“ съди Банев за обезщетение за периода, в който незаконно ползва имота, а Банев претендира, че е придобил имота по давност“.

Интересно дали има над това семейство солиден чадър от страна правораздавателните и данъчните органи?

Източник: в. „Труд“

Коментари