Трето и пето място за джудистите ни в Босна


През изминалата седмица (03.06 – 05.06.2016) на повече от 1000 километра от Троян в босненския град Бихач се проведе Балканският шампионат по джудо за младежи и девойки, където троянско участие отново не липсваше. В националния отбор на България бяха включени и трима от нашите състезатели Мирослав Калистерски (66 кг.), Изабела Христова(57 кг.) и Десислава Цонева(70 кг). Този път не можем да определим състезанието като едно от добрите, изключвайки поредния медал на Изабела от голям форум.

Още преди да тръгнем за Бихач нещата се стекоха неблагоприятно за Мирослав и в последния момент решихме той да отпадне от състава за надпреварата. Трудното и тежко пътуване, свалянето на килограми, (които са наш неизменен спътник), натрупаната умора у Изабела, която буквално от единия автобус, с коѝто се прибра от лагер в Австрия с целия европейски елит при девойките, се премести в другия – този за Босна. Друг важен фактор, който повлия на предпоставянето, бе изключително тежкият жребий за нашите състезателки.

И на двете ни джудистки той отреди първите схватки да са срещу водещите състезателки в съответните категории на домакините. Там нашите девойки се справиха блестящо, изпълнявайки напълно указанията ми: успяха да преодолеят тактически съперника си, но не и съдийската помощ, оказана на домакините. По този нечестен начин нашите момичета стигнаха дo поражение.

Последваха няколко победи преди и двете да се изправят в спор за бронзовите медали. Изабела имаше за съпертик представителка на Черна гора. Там на нашето момиче бяха необходими малко повече от две минути, за да се наложи убедително с „IPPON“ над опоненката си и по този начин да се изкачи на почетната стълбичка, макар и на трета позиция.

При Деси нещата не се получиха по начина, по който мислехме. В новата за нея категория, в която се мъчи да се наложи през тази година, започна добре схватката, както и в останалите до момента с доминиращо превъзходство, но допусна грешка в една ситуация в „партер“, което доведе до неблагоприятното развитие в срещата. Това за пореден път я лиши и от медала.

И така, скромно, но не с празна кошница, приключи тазгодишният шампионат за нашия клуб.

Коментари