3 дни фестивал на Балканската музика и кухня в село Орешак


В последните дни тече усилена подготовка на първия в България фестивал на Балканската музика и кухня в Орешак. Мястото, на което ще се проведе фестивалът, е на една огромна поляна в непосредствена близост до механа „Горски кът“, от дясната страна в посока към Троянския манастир.

plakat28Фестивалът започва на 3 септември в 10:00 часа с любимите балкански ритми, поднесени от оркестъра на бащата на певицата Невена Цонева. През целия ден ще се случват постоянно интересни неща на поляната. Ще бъде организиран турнир по пейнтбол, който ще се проведе в гората до поляната. Арт работилница, в която всички, които искат, ще могат да си направят предмети от глина, да рисуват и още много неща. Около 15:30 часа на сцената ще се качат уникалните и единствени кукери от село Еловдол, обл. Перник, които ще бъдат една от големите атракции на фестивала. Те ще пресъздадат няколко интересни български обичаи. След тях ще започне и надиграването на художествени ансамбли от цяла България. Ще се включат състави от Орешак, Шипково, Черни Осъм, Троян, Ловеч, Тетевен, София и други. Програмата през деня продължава със състезание по надяждане като всички желаещи ще могат да се запишат за него на място. С наближаването на вечерта момичетата от балет „Нова“ ще представят своето шоу пред публиката. Вечерта на сцената ще излезе голямата сръбска звезда Бобан Здравкович, който ще забие едни от най-големите сръбски хитове, които всички българи знаем, обичаме и пеем. В състезанието ще бъдат подсигурени големи и атрактивни награди от спонсорите на събитието. Всички гости ще бъдат посрещани от промоутъри на енергийни напитки Shark, ще можете да се снимате с тях и да получите специални подаръци от момичетата на Shark.

Балет "Нова"
Балет „Нова“

4 септември се очертава наистина интересен ден. Сутринта ще започне с кулинарен конкурс за професионалисти и любители. Темата на конкурса е „Балканска кухня“ в две категории „балканско основно ястие“ и „балканско мезе“. Всички ястия ще бъдат оценявани по следните критерии: външен вид, вкус и аромат, оригиналност и атрактивност. Изключително звездно жури ще оцени кулинарните изкушения на участниците: Петър Михалчев, Събин Ранков, Елена Малчева и Йонко Дяков. Това са едни от най-добрите шеф готвачи в България, които приеха с голямо удоволствие поканата за участие като жури на фестивала. През деня ще има танцов уъркшоп, воден от хореографа на балет „Нова“ и водещят на фестивала – Тамара Кривлева. В него могат да се включат всички, които обичат да танцуват. Програмата продължава с нещо новаторско – турнир по табла. Записването за него ще става на място. Също ще има голяма награда, която ще бъде обявена в деня на турнира. В късния следобед на сцената на фестивала на Балканската музика и кухня ще се качат няколко оркестри, които ще пренесат всички посетители в ритмите на балканската музика. Непосредствено преди втория грандиозен концерт на сцената ще качи най-новото за България Twerk шоу. То ще бъде направено от бившата адреналинка на „Господари на Ефира“ Яна Христова. Нещо ново, красиво и повдигащо адреналина!

Тамара Кривлева - водещ
Тамара Кривлева – водещ

На голямата сцена около 20:00 часа ще се качи Йордан Йончев-Гъмзата, заедно с неговия бенд Gamzata Brass Show или GBS. Гъмзата е подготвил специално шоу за публиката. Не го пропускайте! Третият последен ден (5 септември) от фестивала ще продължи с нон-стоп от любимите ви балкански ритми. На сцената отново ще има оркестри, певци и танцьори, които ще забавляват публиката през целия ден. В края на вечерта най-вероятно ще има нестинарско шоу на програмата.

НАГРАДА: В края на миналата седмица организаторите обявиха и специална награда за един от посетителите на фестивала. Тя ще бъде изтеглена на 5 вечерта и важно условие е изтегленият печеливш да бъде на поляната. За играта на самия вход ще бъде разположена шатра, в която всеки посетител ще може да попълни бланка и да участва в томболата. Голямата награда за победителя е печено агне приготвено по специална балканска рецепта от Шеф готвача на механа „Горски кът“.

ПОЛЯНАТА: На поляната ще има разположени множество търговски шатри – керамика, дърворезба, бижута, сувенири, фрешове, сладоледи, локум, захарен памук, шатри на различни фирми, които ще предлагат своята продукция. Подсигурени са две бирарии с капацитет около 1600 места на закрито.

ЗА ДЕЦАТА: За всички деца е обособен специален детски кът. В него те ще могат да се забавляват спокойно. Любимите аниматори на децата от Mobi Plit ще се погрижат за доброто настроение на най-малките посетители на феста – при тях децата ще рисуват, ще им правят плитки, ще играят с балони и ще видят за първи път как се прави облак, дори всяко дете ще може да отнесе вкъщи истински облак. Много атракциони ще бъдат построени за всички малчугани. 9D кино – едно наистина вълнуващо изживяване, с което ще можете да се пренесете за кратко направо във филма. Специални очила, въртящи се седалки и още много екстри, които спомагат за пресъздаване на атмосферата от филма.

scena2ЗА СЦЕНАТА: Сцената, на която ще са по-голямата част от нещата по време на фестивала, е избрана специално за събитието. Ще бъдат построени допълнително две алуминиеви ферми, които ще разпръскват звука из цялата поляна. Осветлението също ще бъде впечатляващо и ще допринесе за красотата на концертите. Специална пиротехническа техника ще бъде използвана на сцената. Шоуто по време на фестивала ще бъде гарантирано на 100%. Организаторите споделиха, че вечерните концерти са подготвени по много интересен начин и до момента такава програма от години не е правена в Троян.

ВАЖНО: Предвид големия интерес към вечерните концерти, организаторите молят желаещите да дойдат възможно по-рано, за да могат да се настанят на поляната. Има подсигурени два паркинга на около 20-30 м., а РУ – Троян ще се погрижи за осигуряването на реда с дежурни полицаи!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Коментари