250 подкрепиха подписката на „Избор за Троян“ за дневни центрове


ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ, МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015

За по-малко от три дни 250 граждани подкрепиха подписката на коалиция „Избор за Троян“ за изграждане на дневни центрове за деца и младежи с увреждания. Това стана ясно на пресконференция, на която представители на местната коалиция и кандидатът й за кмет адв. Венелин Ангелов представиха акценти от социалната си програма и екипа от специалисти в този сектор.

В срещата се включиха и две гражданки, майки на деца с увреждания, които дойдоха, за да подкрепят подписката. И двете с болка споделиха трудностите и често непреодолимите препятствия пред семействата, които са предпочели сами да отглеждат „различните“ си деца, вместо „да отстъпят“ тази отговорност на държавата и обществото.

Троянката Павлина Данчева сподели семейната си драма с адвокат Венелин Ангелов и Николай Тодоров и се записа в подписката
Троянката Павлина Данчева сподели семейната си драма с адвокат Венелин Ангелов и Николай Тодоров и се записа в подписката

Едната от двете жени – Павлина Данчева, се грижи за двама души с увреждания. Съпругът й е с мозъчен инсулт и двустранна парализа на крайниците, а синът й е аутист. И двамата са останали извън програмата за лични асистенти, като момчето е на 78-ма позиция в класирането, а мъжът – на 109. „Аз съм песимист за резултата от вашата инициатива за изграждане на дневни центрове“, завърши Павлина Данчева историята за драмата на своето семейство.

Тъжното й заключение бе деликатно оспорено от адв. Ангелов, който отбеляза, че щом е дошла да подкрепи подписката, значи не е песимист и вярва в успеха й. И обясни, че от информацията, с която разполага, изграждането на дневни центрове е възможно, но се налагат някои предварителни проучвания – за подходящ свободен общински имот, след което да се търсят средства от републиканския бюджет, по европейски и национални програми.

Екипът социални експерти на „Избор за Троян“ и кандидати за общински съветници (отляво надясно) Боян Дочев, Цвета Чолакова и Христо Калистерски
Екипът социални експерти на „Избор за Троян“ и кандидати за общински съветници (отляво надясно) Боян Дочев, Цвета Чолакова и Христо Калистерски

Общината разполага с доста свободни сгради, част от които пустеят и се рушат, а коалиция „Избор за Троян“ има необходимите специалисти. Може да се осигури и европейско финансиране за изграждането на дневните центрове. Но за да се случи то, е необходимо в общинската стратегия за потребностите от социални услуги да фигурира потребността от тези центрове. А това няма как стане, ако не бъде преработен анализът, който бе разгледан и приет на последното заседание на Общинския съвет на 24 септември. В този документ никъде не фигурира разкриването на такива центрове, което означава, че то няма да залегне в областната стратегия, а следователно – и в общинската, обясни досегашният общински съветник и кандидат в новата листа Николай Тодоров.

Това всъщност е и основната причина за иницииране на подписката, защото без финансовата подкрепа по донорски програми, изграждането на дневни центрове за деца и младежи с увреждания (което е неизбежно) ще трябва да стане единствено с пари от общинския бюджет. Така че независимо от съвпадението й с предизборната кампания, подписката е гражданска, а не партийна инициатива. Тя продължава, като се подготвя и анкета, която трябва да проучи потребностите от разкриването в Троян на дневни центрове за деца и младежи с увреждания. Желаещите да ги подкрепят, могат да направят това в офиса на коалиция „Избор за Троян“, който се намира на първия етаж в комплекс „Чаршията“. 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари