180 години от рождението на Васил Левски


Паметни дати в националния ни календар отново и отново ни навеждат на размисъл за великите българи, чиито дела в миналото са наш ориентир в настоящето за саможертва, доблест, родолюбие, почтеност. Несъмнено най-великата, неповторима и гениална политическа личност сред тях е Васил Левски. Навършват се 180 години от рождението на Апостола на свободата и някак естествено се вглеждаме във всичко това, което е той за нас.

поред Илия Бешков Левски е „най-ясната загадка“. Въпреки това „за този на пръв поглед най-обикновен герой в нашата история и заедно с това най-необикновения българин, революционер и човек се пише трудно, адски трудно“, твърди един от изследователите на революционното дело на Апостола – проф. Дойно Дойнов. Стремежът на историците обаче да анализират по-изчерпателно явлението „Васил Левски“ и неговото въздействие върху съвременния българин е все така жив и силен. И посетителите на експозицията на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово могат да се убедят в това.

Революционните и конспиративни дела на Апостола вълнуват и журналиста от БНТ Стоил Рошкев. В документалния филм „Комитски тайни“ той разговаря с историци, краеведи, музейни експерти, монаси, посещава важни за Левски и начинанието му места като тетевенското село Голям Извор, Гложенския манастир, Троянския манастир, Ловеч, Русе и София. Целта му е да проследи какво се е случвало в заредените с революционен устрем райони и как вярната посока към вековната мечта за отхвърляне на игото е била следвана неотклонно и самоотвержено.

Източник: bnt.bg

Коментари