1500 лв дарение за „Св. Параскева“ в Борима направиха депутат и бизнесмен


Народният представител Иван Миховски дари 1000 лв лични средства за ремонта на църквата „Св. Параскева“ в троянското село Борима. Към жеста му за спасяването на храма се присъедини и бизнесменът Радослав Чолаков – Роко. Така в последния ден на 2016 г. църковното настоятелство с председател Младен Троански и отец Марин Божков приеха официално 1500 лв. с изричното желание на дарителите средствата да се използват за ремонт на светата обител.
Църквата в с. Борима е изградена преди 84 години и осветена на 27 октомври 1932 г. Тя носи името на света Параскева, както и още три храма в Троянско.


Параскева останала сираче от дете. Получила в наследство голямо богатство. Тя обаче помнела наставленията на родителите си – да бъде скромна, смирена и милостива към всички, които са в неволя или болка и употребила богатството не за разкош и суетни удоволствия, а за дрехи на голите, храна на гладните, за подслон на странниците. И през целия си живот усърдно разпространявала словото Божие. В това село живеят мирно и християни, и мюсюлмани. Искам в мир и сговор да продължи животът им. Докато съм здрав и имам възможност ще помагам с каквото мога църквата да стане уютен дом за вярващите тук, сподели след срещата днес Иван Миховски.

Коментари