134 години обединена България


Честит празник!

България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди 134 години българите заявяват пред целия свят, че не може да има граница между тях. В център на тогавашните събития се превръщат град Пловдив и Голямо Конаре – днешният град Съединение. 

Днес тържества ще има на много места в страната. В града под тепетата празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет „Родолюбие“ ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Отворена за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението. Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад „Съединение”.

Сред най-важните събития в Пловдив в празничния ден е откриването на обновения площад „Централен“ след дълъг ремонт. Част от него е и Античният форум, чият реставрация е на финала. За него в ефира на „Здравей, България“ разказаха археологът Елена Кесякова и Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей. 

В София ще има церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

В старопрестолната столица ще се проведе военен ритуал за издигане на националното знаме. Ще бъде открит и паметник на генерал Сава Муткуров. В 21.30 ч. на площад „Цар Асен I” започва аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

Коментари