1000 лева миза на месец, за да не те подгони „Биволъ“

Асен Йорданов и половинката му вземат такса „спокойствие“ от морските кметове


1000 лева на месец. Такава е мизата, вземана от семейството на собственика на „Биволъ“ Асен Йорданов от кметовете по морето. Това показаха данни, получени от Агенция Монитор по Закона за достъп до обществена информация, пише вестник „Монитор“.

На хартия сумата се води „заплащане за имиджови услуги“, предоставяни на общините по крайбрежието от пиар агенцията „Имидж адвъртайзинг“ на половинката на Йорданов – Алберта Алкалай.

На практика обаче е „такса спокойствие“ – кметовете, които не се съгласят да сключат договор с нужната бухалка на семейството „Имидж адвъртайзинг“ на Алкалай, биват подгонени от сайта на мъжа й – „Биволъ“. Играещ ролята на тежката бухалка.

За рекетьорската схема, на която биха завидели дори мутрите от най-агресивната част от Прехода, разкри през 2015 г. кметът на Поморие Иван Алексиев. Тогава той обяви в интервю за Агенция Монитор, че е бил подложен на канонада от очернящи статии от страна на т.нар. сайт за разследваща журналистика, защото е отказал да продължи договора с „Имидж адвъртайзинг“, сключен от предшественика му на поста. Пак Алексиев първи назова и исканата миза – 1000 лева на месец, или общо 12 000 на година.

Оказва се, че това е устойчива тарифа по договорите, сключвани с различните общини по морето от „Имидж адвъртайзинг“. Такива освен с Поморие във времената преди Алексиев да застъпи на кметския пост фирмата е имала и с още две общини от Бургаско, където се вихри фамилията на Йорданов, показват справките, получени от екипа ни.

От тях е видно, че община Приморско е сключила договор за имиджови услуги с дружеството на Алберта Алкалай през 2012 г., като към него е подписан и анекс за 2013 г. Стойността на контракта е 12 000 лева за една календарна година, пишат в отговора си до изданието ни от администрацията на кметството. От там посочват също, че не са имали и в момента нямат сключени договори с „Биволъ“. Въпреки това в сайта, представящ се за медия за разследваща журналистика, са пускани имиджови дописки за програми на общината, показва проверката в интернет страницата. Първата такава е именно от 2012 г. – когато е сключен и пиарският контракт, и е със заглавие „С европари изграждат спортна зона в училището на Приморско“. Материалът е за проект по програма „Трансгранично сътрудничество“ и в него няма и грам журналистика, камо ли разследваща… виж още тук.

Коментари