10 бона става депутатската заплата по предложение на Христо Иванов


Заплатата на редовия депутат, който дори не разполага с докторска степен или дълъг трудов стаж, скача на над 10 хиляди лева, пише сайтът 7дниСофия. Това става ясно от приетия нов правилник на Народното събрание, които днес депутатите приеха, а предложението е на групата на Христо Иванов и Атанас Атанасов.

След бурни спорове в комисия вчера избраниците са стигнали до мнението, че при изпълнение на „специални“ и допълнителни задачи, определени народни избраници могат да получават до 25% над брутното им възнаграждение. От предложението, внесено от депутати на ПГ на Демократична България, обаче не става ясно какви са тези задания и какво ще ги окачествява като извънредни. 

Така при брутна заплата от 4803 лева се добавят още до 1200 лева. Към щедрото възнаграждение от 6 бона обаче трябва да се добавят и парите за прослужено време, както и 15% за участие в комисии. Не бива да се забравят и т.нар. представителни разходи, които досега бяха почти безотчетни.

Иначе се предвижда всички депутати, включително независимите, да представят в писмен вид сводки за разходите си от бюджета на НС на всеки 3 месеца.

Подаръците за депутатите се очаква да станат допустими само, ако са до една дванадесета от възнаграждението им, а не както беше досега – до една десета.

източник: Pik.bg

Коментари