Цял Белград се е изсипал на улицата да протестира


Цял Белград се е изсипал на улицата да протестира срещу проекта за експлоатация на литиева мина в Сърбия на британската мултинационална компания Рио Тинто (контролирана от Блекрок). 

Схемата е добре позната: подкупват местните политици, взимат концесията със скандален дългосрочен договор, по който плащат жълти стотинки на държавата, а всичкия екологичен риск остава за местното население. 
А, и да не забравя – плащат на охранени медийни лобисти и пиари да обикалят големите медии и да обясняват как било напълно нормално концесионната такса да е 1% от печалбите на компанията, защото „технологията била рядка и сложна“, „имало големи разходи“, „такъв бил пазарът“ – това добре си го знаем от нашите лобисти и концесии.
Същата схема, по която от десетилетия обират Африка и нейните ресурси. Само дето там плащат директно на диктатора и няма нужда да се занимават с лобизъм. 
Вижте обаче какъв огромен протест са спретнали сърбите посред отпускарския сезон. 
Тук такъв протест последно имаше 1997, ама той беше много широко промотиран от всички медии, които от сутрин до вечер призоваваха хората да излезнат да протестират. 
Докато в Белград големите медии са контролирани като тук и са в подкрепа на проекта за литиева мина, но хората въпреки това успяват да се самоорганизират и да се съберат десетки хиляди.

Коментари