Цветан Предов, ИТН: Откакто „Има такъв народ“ е в Народното събрание, статуквото се промени – ние сме хората, които по една или по друга причина осветляваме ситуациите


Започваме с последните събития в Народното събрание. „Има такъв народ“ и „Възраждане“ блокирахте последното заседание, на което трябваше да се гласуват едни 2 милиарда, които да дойдат за България. Защо Вие блокирахте заседанието и каква е истината за тези 2 милиарда?

Аз също го гледах отстрани, тъй като не съм действащ депутат. Бях в миналото Народно събрание, но когато има ситуация, в която може да се оставят толкова много хора без работа, без подсигурена възможност те да продължат тяхното ежедневие като заплащане, може би единственият вариант беше точно този, защото ако наистина над 30 000 семейства биха останали без работа, това е недопустимо. Аз се занимавам със социална политика в цялостното отношение. Знам колко е важно, ако едно семейство ще бъде съкратено или уволнено от работа или ще бъде закрито предприятието, да му се подсигури поетапен начин на продължаване на живота, който е водил досега и като заплащане и като социален живот. В България, ние нямаме подкрепата към хора, които подлежат на уволнение или на закриване в случая, както ще бъде с Мариците. Аз съм от Видин навремето един от големите комбинати в сферата на химията във Видин, която произвеждаше гуми, 30 000 души точно по същия начин в началото на демокрацията, по същия начин, останаха на улицата, те имат семейства, имат деца, имат млади. Аз съм го виждал това като усещане как е в хората. Трудността, която е да речем в 10 семейства – 1 само ще се оправи, другите 9 ще останат или на улицата, или ще отидат на много минимални помощи към бюрото по труда, които няма да стигнат за нищо. Как се чувстват тези хора?

Добре, но в крайна сметка вие и „Възраждане“ блокирахте заседанието и тези 2 милиарда няма да дойдат.

Да, да.

Какво се случва оттук нататък?

Те няма да дойдат точно поради тази причина, защото не е ясно по какъв начин ще бъдат изразходени и за кого ще бъдат изразходени тези пари. Какво ще подсигури, до каква степен ще се подсигурят ситуациите с хората, работещи в Мариците. Защото е много важно, когато говорим за дадена ситуация, да сме откровени. Хората от Стара Загора бяха в Народното събрание. Излезнаха няколко различни видеоклипа с представители на Демократична България и Продължаваме Промяната, които са говорили с тях и самите хора им казват, че това, което те правят, е недопустимо, защото те ще останат без работа.

Гледаме последните социологически проучвания от преди дни, които показват, че няма да има голяма промяна в парламентарно представените партии в 51 Народно събрание. Това отново ли ще доведе до нови избори или според Вас ще се намери някаква компромисна коалиция, която да излъчи стабилно правителство?

Не бих използвал точно думата компромис, защото ако тръгнеш да правиш компромис в дадена ситуация означава, че си готов на всичко, за да продължи даденото решение или даденото правителство. Аз се надявам да има правителство. Това, което на мен ми прави впечатление може би от 5-6 години насам – може да е много минимално, но голяма част от политическите партии, които са представени в парламента, на Република България разбраха необходимостта да са по и социално ангажирани и по компромисни в това, че за да се продължи да се направи нещо хубаво за държавата и затова смятам, че дори и конфигурацията да остане така както е, ако лидерите на съответните политически партии са достатъчно разумни лидери, защото на лидера му е това основното нещо – той да знае какво ще последва от неговото решение. Ние не може да се дърпаме настрани – ако ти си първа или втора политическа партия да не навлизаме сега с имена кои ще бъдат или които се казва, че ще бъдат, ако си първа или втора политическа партия и казваш: „Не, аз няма да направя правителството!“, защо си там? Каква ти е целта? Всичките ние трябва да седнем и да обедини обществото в България. Интересите са различни. Политическите интереси са различни, но обществото на България е едно.

Добре, „Има такъв народ“ казват никога с ГЕРБ и ДПС. Тогава кой бихте подкрепили за едно евентуално правителство?

Нека да минат изборите след 27 октомври. Това, което всеки един от нас го казва, включително и нашите лидери е, че нещата се взимат с решение на момента, когато се видят резултатите, когато се разберат какви ще бъдат изборите. Какъв е процентът вече на участващите политически партии? Тогава вече може да се говори за това кой по какъв начин и с кого ще води преговори. Никой не очакваше „Величие“ да влезе, но се оказа, че „Величие“ влезнаха. Може пък да се окаже, че са тези които ще са на първо и второ място.

На последното заседание видяхме един много интересен момент. Прегръдката на Делян Пеевски и Тошко Йорданов. Може ли да очакваме в 51 Народно събрание отново да има прегръдка между „ДПС – Ново начало“ и „Има такъв народ“?

Според мен това беше по-скоро от извадена ситуация от контекста, защото появяването на определен лидер в ситуацията, в която ние блокирахме Народното събрание, може да се тълкува по няколко начина. Затова аз не бих си позволил да кажа, че една такава ситуация би могла да се преценява като бъдещ партньор или каквото и да е. Тя е била само за момента и каквито и да са спекулациите, то е извадено извън контекста.

Каква очаквате да бъде сега избирателната активност, тъй като на последните избори беше изключително ниска?

Много ми се иска да Ви кажа, че ще бъде висока. Наистина много ми се иска и лично ще да си позволя да благодаря на хората, които ще гласуват и да кажа, че аз съм може би един от малкото хора, които разбират тези, които не гласуват, защото личният пример на политиците в България стига един критичен минимум, тоест възможността, в който човек може да се припознае в даден политик е много ограничена, но за да намерим пътя, в който България и българският народ ще живее сравнително по европейски стандарти по по-добър начин, ние трябва да излезем да гласуваме, колкото и да не ни харесва, защото това е част от преодоляването на това статукво, ако оставим до 20% гласоподаватели на дадени избори това означава, че 20%, 17% или 99 от тях ще бъде манипулиран вот. А ако са 80%, те тези 20% или 17%, които ще са купени или манипулирани, няма да изиграят почти никаква роля. Затова е много важно хората да излезем да гласуваме – за който и да е. Да, аз бих се радвал да гласуват за нас от „Има такъв народ“.

Хората вече имат страшна апатия към изборите, защото това са седми поредни избори в рамките на 3 години. Не мислите ли, че трябва да се направи някаква промяна? Може би от парламентарната република да стане президентска република? Защото явно това не е добре.

Те ситуациите, в които може да се намери решение за мен като социален служител, е много важно да се преценят рисковете – промяна в изборния кодекс или полупрезидентски или президентска република, трябва да се анализира защо се е случило така, защото ако се стигне до ситуация, в която само един определен човек – в случая, президентът, би могъл да решава… Не знам колко ефикасно би било, защото за мен е много важно хората да чувстват възможността, че техният глас е използван по най-правилния начин. Всяка една ситуация, която може да се реши в момента ще бъде по-добре, защото ще си позволя една метафора. Ако ние виждаме, че къщата на съседа гори и смятаме, че дори и една чаша вода да я изхвърлим няма да направи нищо. То това наше безучастно поведение ни прави част от възможността ние да не искаме промяна. Защото ако си мислим, че избирателният модел в другите страни е много по добър от нашия и че там нещата ще се решат толкова бързо… Не е, не е най-правилното решение, защото за мен е важно човек да остане в България и да гласува, ако иска да се променят нещата към добро. Етап е, цикъл е, ще се променят! Сигурен съм, че ще се променят!

Къде останаха обещанията на „Има такъв народ“ за 1 лв. на глас за партиите, за намаляване на депутатите от 240 на 120?

Това са хубави неща и ние продължаваме да вярваме в тях и да искаме да се случат. Но когато нямаш съответната подкрепа на останалите народни представители, от които зависи, дори и да се внесе предложение, дори да се иска това нещо да се случи, то няма да се стигне до подкрепа. Ние не можем да се разберем за толкова по-безболезнени неща като нашия Закон за закрила на детето, за ограничение на възможността за медицинска терапия на непълнолетни деца, за смяна на пол, а какво остава за 8 лв. субсидия, която е една от най-важните части от парите, които получават партиите за изборите, които те провеждат. Никой няма, почти никой няма да се съгласи на това нещо!

Защо хората трябва да гласуват на 27 октомври за „Има такъв народ“?

Хубаво е да излезнат да гласуват, а защо трябва да гласуват за нас? За това, че откакто „Има такъв народ“ е в Народното събрание като цяло статуквото се промени от гледна точка на това, че повечето неща вече, както обичаме да казваме, излизат наяве. Тоест ние сме хората, които по една или по друга причина осветляваме ситуациите, които се случват, защото Вие ме питахте в началото за блокиране на трибуната на Народното събрание. Ами ако това беше минало без нашето участие? Ако това се беше случило за гласуване? Сега щяхме да си говорим с Вас, какви са социалните възможности да подсигурим 30 000 души, техните деца и техните семейства да имат възможността да ходят нормално училище, да си плащат месечните такси и ако останат и пари да задоволят някои от техните базови потребности. Точно затова ние сме там, за да може да се изчисти начина на управление в България и това, което си говорим с Вас да се стигне до усещането, че хората когато излезнат да гласуват, ще видят едно добро бъдеще.

На 27 октомври с коя бюлетина?

Със 7 на „Има такъв народ“.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Коментари