Окръжен съд – Ловеч определи „Задържане под стража“ за шефа на общинска служба „Земеделие“ в Луковит


Състав на Окръжен съд – Ловеч взе най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“ спрямо Т. П. – началник на Общинска служба „Земеделие“ в град в Луковит. Той беше задържан на 28 август след като получил 1 600 лева от земеделски производител. Поводът – изготвено от него доброволно споразумение за ползване на земеделски земи. Този тип дейност обаче не е част от служебните му задължения. Затова прокуратурата му повдига обвинение по чл. 302, т. 1, предл. 1-во, във вр. с чл. 301, т. 2 от НК – за подкуп. Съгласно закона това е тежко умишлено престъпление, за което са предвидени от 3 до 10 години лишаване от свобода.

От прокуратурата настояха спрямо обвиняемия да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Първата предпоставка за това, според обвинението, е налице – става дума за тежко умишлено престъпление. Освен това само част от свидетелите и заинтересованите лица по този случай са разпитани. Окръжният прокурор акцентира, че предстоят още процесуално-следствени действия и е възможно, при налагането на по-лека мярка за неотклонение на обвиняемия, той да повлияе на свидетелите или да укрие доказателства.

От защитата отхвърлиха това твърдение като неоснователно, защото нямало доказателства в тази посока. Адвокатът на обвиняемия посочи, че никъде в делото няма данни за подкуп. Всички свидетели твърдели, че не са искани пари, а че обвиняемият е извършил услуга – доброволно споразумение за ползване на земеделски земи – чрез използването на софтуер, за който земеделските производители са си платили. Според защитата в случая става дума за нарушение на задължения или конфликт на интереси, но не и за извършено престъпление, което може да се квалифицира като подкуп.

Още в началото на съдебното заседание Т. П. обясни пред съда, че е извършвал услугата „изготвяне на доброволно споразумение за ползване на земеделски земи“ чрез частен софтуер, закупен от земеделски производители и арендатори. По думите му той е действал като „оператор“. Призна, че това не влиза в служебните му задължения и че го е правил в конфликт на интереси, но категорично отрече да е взимал подкупи. Твърди, че който от ползвателите е искал фактура за дадените пари за тази услуга, е получавал такава. Помоли съда за най-леката възможна мярка, за да се грижи за малолетните си деца и болния си баща.

Като съобрази представените по делото писмени и гласни доказателства съдът определи, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението.

По отношение на другите предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение – висока обществена опасност на престъплението и опасност обвиняемият да извърши престъпление, съдебният състав прие, че е налице такава реална опасност. Този извод се налага от тежестта на обвинението, начина на извършване на престъплението  и недобрите характеристични данни за обвиняемия. Постоянният адрес, двете малки деца и болен родител не променят този извод на съда. Освен това с оглед на събраните по делото доказателства, съдът прие, че в конкретния казус обществения интерес има превес над личния. Затова съдебният състав определи, че спрямо Т. П. трябва да се вземе мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да му се попречи да се укрие или да извърши престъпление.

Определението на Окръжен съд – Ловеч може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Велико Търново с частна жалба или протест в тридневен срок от днес. Ако има такива, делото ще се гледа на 5 септември от 10:30 часа.

Коментари