КАРАТИСТИТЕ ГЕОРГИ И ВАСИЛ РИВОВИ ПОЛУЧИХА ВИСОКА ОЦЕНКА ОТ ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН


В интервюто си за БТА, Ерай Шамдан, носител на сребърен олимпийски медал по Карате, споделя, че България всъщност има някои много добри международни спортисти.

“В момента имаме съдия Георги Ривов. Този човек е съдия, който заема високо място в Световната федерация по карате. Той има син, който също е успешен спортист. След това трябва да споменем и Ивет Горанова, още един български спортист, олимпийски шампион.” – споделя носителят на олимпийското отличие.

Чест е за България и за Българска национална федерация КАРАТЕ (БНФК), че най-опитният ни рефер Сенсей Георги Ривов зае 1-во място за 2023 година в ранглистата на реферите на Световната карате федерация. Това е изключителен успех за родната федерация, която за първи път има български рефер достигнал толкова висок връх в съдийството по олимпийско карате.

Повече за Сенсей Георги Ривов прочетете тук

Синът му Васил Ривов е национален състезател на Българска Национална Федерация Карате (БНФК).  Шест поредни години е държавен шампион при мъжете в категория 67 кг. 

През последните 4 години е най-успешният български състезател по олимпийско карате. 

През 2021г., на последното провело се Световно Първенство за мъже и жени, Васил Ривов завоювал 7-мо място от 73 конкуренти в категория 67 кг. Той бе и единственият българин допуснат до премиер лигата в град Фукуока, Япония, организирана от Световната Карате Федерация през 2023г. Регламентът на състезанията от “Премиер Лига” позволява да участват 32-ма състезатели от ТОП 100 на ранглистата на съответната категория. Васил Ривов е единственият българин в ТОП 50 и това му даде правото на участие в Премиер лигите.

“С други думи, с тях името на България се чува много в карате общността, което е много добре за страната.” – споделя още Ерай Шамдан

Към този момент, Васил Ривов е част от Карате Клуб “Локомотив”, където развива успешно и треньорската си кариера. 

Карате Клуб “Локомотив” е един от най-старите и успешни клубове в България, основан от покойният Сенсей Спас Спасов и продължил развитието си под ръководството на неговия син Димитър Спасов.

Клубът е носител на много национални награди, а неведнъж негови състезатели са се качвали на почетната стълбичка на турнири у нас и чужбина.

Коментари