Вижте кои са най-търсените професии в област Ловеч


В края на месец май 2024 г. Агенцията по заетостта стартира проучване сред работодателите в страната за потребностите им от работна сила за настоящата година. Анкетното проучване има за цел да събере и анализира актуална информация, относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри.

Най-търсените специалисти в област Ловеч ще са с квалификация от професиите: работник в заведения за хранене и развлечения и хлебар – сладкар – 328, сервитьор – барман – 246, организатор в дървообработването и производството на мебели – 164, машинни оператори, монтьори и техници и др. Работодателите ще имат потребност от работници в преработващата промишленост без специална квалификация, като техният брой е 164 и 82 броя неквалифицирани работници (общ работник, куриер, носач и др.).

70. 2 % от анкетираните работодатели отбелязват, че срещат затруднения при намирането на работна сила. Най – срещнатите затруднения сред анкетираните са липсата на достатъчна квалификация (образование) на кадрите – 42.4%, липса на желаещи за съответната длъжност и липсата на кадри като цяло – 15.1 %.

Предпочитаните от работодателите и считани за най-необходими умения, при наемане на персонал са: комуникативни умения – 71.4 %; умения за самоконтрол и дисциплина – 67.4 %; инициативност – 63.4 %; социални умения – 63.4 %. От посочените в анкетата компетентности, които трябва да притежава персонала за работодателите най-важните са: личностна и социална компетентност – 36.4 %. Работодателите участвали в анкетното проучване смятат, че не е необходимо провеждане на обучение за придобиване на отчетените от тях, като важни компетентности.

През следващите  6 месеца 80.7 % от работодателите в областта няма да търсят нов персонал поради намаляване обема на продажби/производство/предоставени услуги, а само 12.6 % ще имат нужда от такъв.

Анкетираните работодатели на територията на област Ловеч очакват след 3-5 години да търсят и наемат специалисти с висше образование, в това число и специалности от регулираните професии, като най-много са: медицинска сестра – 265, педагогика – 164, хранителни технологии – 164. Потребността на специалисти със средно образование ще е в професионално направление – хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг – 328, хранителни технологии – 246.

Докладът с анализа от резултатите от проведеното проучване на потребностите на работодателите от работна сила е приет от Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие и e внесен от председателя на Комисията в Централното управление на Агенцията по заетостта.

Коментари