Шофьори превърнаха градинка в Слънчев Бряг в паркинг пред погледа на Община и полиция


Една от малкото все още съхранени зелени площи в Слънчев Бряг скоро ще бъде заличена, заради нагло паркиране. Шофьори-непукисти спират колите си, че дори и туристически автобуси, под дърветата, директно върху зелените площи пред клуб “Гранд де Лукс”, известен и като комплекса “Мултиплейс”. И всичко това се случва при положение, че наоколо е пълно с далеч по-подходящи пространства, на които могат да оставят возилата си.

Под сянката на последните оцелели дървета в Слънчев бряг автомобилите остават с часове. Затова градинката, доколко такава въобще е останала, бива унищожавана. Такъв непукизъм не може да се случи в никой курорт по света, дори и в страни от третия свят. В Слънчев бряг обаче всичко е възможно и такова поведение дори се толерира – община Несебър, хотелиерите в курорта и полицейското управление в района си затварят очите и мълчат пред грубото погазване на всички правила и закони. Едните прехвърлят топката към другите, споделят собственици на апартаменти в близост, които са се жалили от нахалните шофьори във всички възможни институции. Никой не иска да види, че се унищожава малката градинка, допълват те.

Как при това може да имаме претенции, че Слънчев бряг е европейски курорт, след като в него не важат никакви правила.

„Спират както си искат. Не се съобразяват с никого – обясняват източниците ни. – Явно са много доволни, че са уцелили право в “десетката” – хем колите им на сянка, хем са спестили някой лев от паркинг. Всичко това се случва, както се казва, на една пряка от полицията.”

В Слънчев бряг тази гледка е станала толкова ежедневна, че скоро ще станат рядкост хората които се възмущават и учудват. Така е, защото отговорните институции не си вършат работата. Снимките за наглото паркиране, което общо взето се прави на един хвърлей от местното РПУ, са повече от показателни и отразяват ежедневната действителност в курорта. Те доказват и пълната немощ на правоохранителните органи.

Ясно е, че паркирането под дърветата се прави от мързел и дребен тарикатлък, но после защо всички негодуват, че в летовището няма градинки, няма зелени площи, цветя и т.н.! Мнозина пък въздишат по времето на СОЦ-а, когато това място е имало разкошни паркове. Едва ли тогава обаче някой е щял въобще да си помисли да остави колата си насред тревна площ.

Ако курортът е пренаселен и задръстен, може да се намери поне някакво обяснение за безогледното тъпчене на малкото останала зеленина. Това лято обаче паркингите не преливат от коли, така че няма друго обяснение освен просташко скъперничество, категорични са недоволни туристи.

За капак преди броени дни, в разгара на сезона на това място започват и строителни работи. Това става при положение, че има точно определен период от годината, през който може да се ремонтира, руши, изгражда и т.н. Багерът, както показва снимката, изпратена от недоволен турист, работи без да му мигне окото. Явно няма опасност и да бъде санкциониран.

Да подчертаем още веднъж – и наглото паркиране, и строежите се случват посред лято, в разгара на сезона, за който иначе всички се оплакват, че е много слаб. Пълната анархия става под благия поглед на властите, които не си мърдат пръста да накажат нарушителите. Затова не е изненада, че туристическият поток заобикаля нашето Черноморие. При това не само защото е безумно скъпо. Туристите просто предпочитат да почиват там, където има правила и те се спазват.

Коментари