ШОК! Емблематични мутри от прехода изтрещяха … сипят заплахи …


Днес по време на мярката за неотклонение на скандалния приватизатор Николай Банев стана ясно, че заплашвал свидетели! И другият скандален приватизатор и мутра  от 90-те години на миналия век Борис Бояджиев също заплашва и тормози хората!

Какво е общото между тях?

И двама са от Хасковско, и двамата са храненици на БКП и сътрудници на ДС, получили милиарди срещу измамата наречена масова приватизация! И двамата са унищожили фондовете, за да заграбят активите им! Банев оглозга предприятията до кокал, обещаваше огромни печалби, но спечели само той! Бояджиев е същият, работниците от Елма Троян си дадоха боновите книжки в „Св. Никола“ и през 1999г. акциите изчезнаха!!! През 2011г Бояджиев фалира фонда и прибра всичко, а хората измамени без пукнат лев! Бояджиев обаче е заплашвал с други средства за разправа и Банев, когато бил изхвърлен от Елма! Бояджиев източвал Елма до 23.04.1997г., а Банев след това! Вижте протокола със заплахите и мародерствата на Бояджиев !!!

Николай Банев си разменял съобщения чрез мобилните приложения със съпругата си Евгения, която също е задържана, и майка си Мария Банев. Това стана ясно в спецсъда. 

Телефонът на жена му Евгения все още не бил открит, въпреки многобройните проверки, съобщи прокурор Мария Дойчева. Разследващите подозират, че той е бил внесен в кутия от сок с двойно дъно. В тези съобщения Евгения Банева споделяла с децата си, че могат да заминат за Русия и да получат руско гражданство.

За намеренията на Банев да получи политическо убежище в Русия съобщи преди известно време Иван Гешев. Децата на Банев обаче пишели на майка си, че им харесва повече в Ница.

Не по-малко любопитни били и съобщенията, които Николай Банев разменял с майка си Мария, която също е обвиняема. В съобщението Банев й нареждал да повлияе на свидетели. Тя пък му отвръщала, че казала на един от тях да говори или добро, или нищо. Самата Мария Банева, която беше също в спецсъда, където се решаваше дали Банев да остане в ареста, отрече това да е вярно. „Абсолютно не отговаря на истината“, каза 77-годишната жена. Тя уточни още, че е силно разстроена днес, тъй като се навършват 9 дни от смъртта на съпруга й – Йордан Банев. Спецсъдът гледа мярката за неотклонение на Банев, прецени, че молбата на адвоката му за изменението й трябва да бъде оставена без уважение и остави бизнесмена в ареста. Според съда има обосновано предположение, че Банев, жена му и майка му са извършили заедно престъпления, които били доказани от показанията на свидетелите и документите, съобщава „Дарик“. В думите си към съда Банев обвини заместник-главния прокурор Иван Гешев в лъжа.

„Съжалявам, че шефът на тези двама души излъга българския народ, че „АКБ Форес” е източило 2/3 от българската икономика. Прочетох томовете. Аз наистина мислех, че съм в детската градина. Всяка една дейност, която съм правил, се опитва да се изкара като криминално деяние. Съжалявам, че съм толкова рязък. Повече от смешно е да се твърди, че един човек от кабинета си и по телефона може да свърши толкова крупни престъпления.  Да, „АКБ Форес” се развиваше чудесно, докато не дойде на власт правителството на ГЕРБ.  Да, развиваше се чудесно до преди световната икономическа криза. В този случай прокуратурата действа поръчково, без никакви документи. Всички суми са изсмукани от пръстите. Моите адвокати ме съветват да поискам по-лека мярка”, каза Банев.

В залата той заяви, че обвиненията на прокуратурата са „смешни“, както и че неговата дейност винаги е била съобразена със закона. По думите му по делото няма нито един документ, под който да стои неговият подпис. Според него той е обвинен без никакви факти и документи.

Прокуратурата отбеляза по време на заседанието, че процесуалното поведение на Банев не е било добро, тъй като е бил открит мобилен телефон в килията му, чрез който той се е свързвал с майка си, за да повлияе тя на свидетели по делото. И обясниха, че експертиза е установила как Банев е провеждал активна комуникация с лица от Русия, за да бъде предоставено на него и семейството му политическо убежище там. Пред медиите адвокат Христо Ботев коментира, че темата за телефоните не е най-важната, а е по-важно дали има доказателства за извършени престъпления. Той каза, че ще обжалва определението на съда и заяви, че това е поредният случай при дело, в който свидетели не знаят, че са били управители на дружества, но после се подсетили при разпита. Ботев допълни, че ще се прецени тепърва дали да се поиска промяна на мярката и за Евгения Банева, която също е в ареста.

Прокурорите Калин Стоилов и Мария Дойчева казаха, че най-вероятно телефонът за Банев е бил вкаран чрез кутия от сок с двойно дъно. Те отбелязаха, че той е разговарял и със съпругата си. Телефонът на Евгения Банева обаче все още се издирвал и не можел да бъде открит от органите на ГД „Изпълнение на наказанията“. Прокурорите обясниха, че двамата съпрузи са си писали съобщения за делото, и за това как да започнат медийна атака и хибридна война.

Банев си е писал и с децата си, като е искал те да потърсят политическо убежище в Русия, но те са му отвърнали, че във Франция им харесва. Бизнесменът се е чувал с руснаци, обществени личности, за съдействие за убежище, допълниха прокурорите. В момента охраната на ареста провеждала непредвидени проверки срещу Баневи, но не са открити телефони.

Коментари