Швейцария ни дава 8 млн. франка за интеграция на ромите


Швейцарският посланик Денис Кнобел и Ивайло Калфин подписаха споразумения с общините Бургас, Русе и Сливен по „Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“, предаде репортер на БГНЕС.

Изпълнители на проектите по споразумението ще бъдат общините.

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че това споразумение с правителството на Швейцария е важно, не само заради това, че се продължава програма, която работи от няколко години и дава добри резултати, но и защото в контекста на това, което се случва в България, е правилният път да се адресират въпроси, свързани с ромската интеграция. „Това се случва с упорита работа, а не мерки, които са разпилени в различни сфери, а с общо виждане за това какво трябва да се случи. Всички наши сънародници трябва да бъдат включени в обществения живот, училище, ангажимент за професионална подготовка и работа, независимо от етническата им принадлежност“, убеден е Калфин. Според него предизвикателствата по изпълнението на тези програми тепърва започват.

Швейцарският посланик Денис Кнобел поясни, че от много години Швейцария отпуска средства за програми с работа с уязвими групи на Балканите, не само в България, но и в Сърбия, Македония, Румъния. „Този ангажимент към малцинствата е важен за нас, затова се фокусираме над ромската общност и в България. Отпуснатият бюджет по тази програма, е близо 8 млн. франка“, информира Кнобел.

Той упомена, че ромските групи страдат от няколко форми на социално изключване, които са взаимно свързани-недобро образование, бедност, лоши здравни услуги. „Подбрали сме интегриран подход, който ще работи по много всеобхватни линии и ще адресира много повече от един аспект от социалното изключване. По линия на сътрудничество си искаме да постигнем конкретни резултати на място“, каза Кнобел и добави, че проектът е фокусиран върху децата и жените, които са най-силно уязвимият елемент от ромската общност. „Искаме да инвестираме върху бъдещите поколения, като осигурим достъп до начално образование и основни здравни услуги. Искаме и родителите да участват активно. Искаме те да се пълноправни граждани на тази държава, но и да се съобразяват с правата и задълженията, които имат като такива“, отбеляза още посланикът на Швейцария у нас.

Общините ще инвестират средствата в нови детски градини, ясли, здравни кабинети и като цяло щя предоставят по-добър и разширен достъп на ромите до социалните услуги.

Източник: БГНЕС

Коментари