„Чинари“ и ансамбъл „Гоце Делчев“ се раздадоха докрай в жегата на Празника на билките


„Чинари“ и ансамбъл „Гоце Делчев“ се раздадоха докрай в жегата на Празника на билките Големият подарък за присъстващите на 14-ия Празник на планината, билките и туризма в Троянския балкан бяха песните и танците на прочутите фолклорни изпълнители от „Чинари“ и ансамбъл „Гоце Делчев“. Макар че традиционното място на събитието – Айдушкото сборище над троянското село Балканец, е в по-ниска част на Балкана и това да бе направило температурата вероятно само градус-два по-ниска, беше доста горещо, а по небето рядко се виждаха бели рехави облачета. Облечените в традиционните български носии изпълнители запазиха и игривостта, и радостта си от танците, и само браздите пот по някои лица показваха какво усилие е да играят в шаячни дрехи в подобна жега под открито небе.
bilkiteПубликата – част от нея отрано заела най-добрите места за наблюдение, бе подготвена с чадъри и шапки. Най – запалените се наловиха сред играчите на хора, имаше и такива, които се учеха в ход да играят в македонските ритми. Повечето обаче останаха под сянката на големите шатри с маси и пейки за по-големи компании, за да се насладят на кебапчета, кюфтета и бира към тях, както и на раздумка с познати.
Търговците бяха заложили на еко продуктите – предлагаха домашна лимонада от мента и лимон, малини, горски плодове. Повечето неща бяха с цени 1 или 2 лева – лесни за смятане и за прежалване от купувачите. Фирма от Орешак бе донесла домашно приготвени сладка от местни плодове. Особено силен интерес имаше към богатото на йод сладко от орехчета. По 2 лева вървеше пестилът – от сливи, ябълки, ябълки и круши и от 4 вида плодове – сливи, ябълки, круши и дюли. Предлагаха се подправки, билки, включително в малки торбички за по-добър сън, ако човек ги сложи край възглавницата си. Имаше сувенири от дърво и други природни материали.
aidushkoПразникът бе под традиционното мото „Да опазим природата“, но водещата пристигна с оранжева триколка, бълваща отровни газове. От сцената Пепи Ялъмова обяви спонсорите на празника и поиска публиката да ръкопляска, както и за организаторите, но особен ентусиазъм в отклик нямаше. На сцената бе повикан Красимир Каракачанов като високият гост на събитието – за пета поредна година. Депутатът зам.-председател на парламента бе тематично украсен с венец от цветя и подчерта колко важно е природата да се опази за идните поколения. Той благодари на Община Троян за подкрепата – представена от зам.-кметовете Поля Димова и Бистра Чолакова, които не бяха извикани на сцената. Традицията бе спазена в безплатно раздавания чай от 22 билки и конкурсите за най-пъстър венец или букет от билки и за най-дълъг венец. Жури с председател Теодора Дудева , директор на „Орифлейм“, класира претендентите, всички в детска възраст. На първо място излезе Ванеса Милкова от Ловеч, на второ място бяха поставени три троянчета – Калоян Кирилов, Евдокия Джиговска и Мирела Минкова, трети бяха Цветелина Алексиева от Радювене и троянката Елена Георгиева. Момиче от Ловеч направи единствения дълъг венец от билки – Беатрис Цветанова бе изплела 4,40 м и заслужено получи наградата, осигурена от „Орифлейм“ и подкрепящото събитието в Троянския балкан Министерство на околната среда и водите.
 
Коментари