Честваме 108 години от рождението на Иван Хаджийски


Община Троян предлага на жителите и гостите на града филм, посветен на годишнината от раждането на Иван Хаджийски.

На 13 октомври 2015 г. се навършват 108 години от рождението на бележития троянец Иван Хаджийски. Роден през 1907 г., Хаджийски оставя дълбока следа в родното си място. Иван Хаджийски е считан за основоположник на българската социология, ценен сред общността и до днес. Институтът по социология при БАН посмъртно присъжда на Хаджийски наградата „Златен знак с лента“ – „за изключителни заслуги и изключителен и оригинален принос към българската социология“. По традиция, на 13 октомври „жълтото училище“, ОУ „Иван Хаджийски“ в гр. Троян, отбелязва своя патронен празник.

Датата на неговото рождение е още един повод да си спомним за прозренията му за бита и душевността на народа ни и оптимистичния поглед към бъдещата му съдба. Те до голяма степен са формирани от дълбокото познаване на психологията на троянския еснаф. Трудолюбие, почтеност, пестеливост – трите стожера на троянското благополучие. Три опорни точки, които биха ни били полезни и в днешната действителност.

Община Троян предлага на вниманието на жителите и гостите на града прожекция на филм, посветен на 108 години от рождението на Иван Хаджийски. Заповядайте на 12 октомври 2015 г., от 16:30 ч. в Информационно-културен център в град Троян, за да отдадем почит на един бележит народопсихолог и виден троянец.

 

 

Станислава Цукева

„Връзки с обществеността“

Коментари