Червен код! Пожар край Лесово заплашва и Турция


Червен код за опасност от пожари е обявен за област Ямбол и за част от областите Хасково и Сливен. Трети ден вече гасят пожар край елховското село Лесово.
Червеният код означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари.

От НИМХ предупреждават гражданите да бъдат изключително бдителни и готови да предприемете действия да се предпазите при бързо развиващ се пожар.

От хората се изисква да проявяват изключителна бдителност и незабавно да уведомяват противопожарните служби за всеки огън.

Оранжева степен на пожарна опасност е в сила за днес за цяла Югоизточна България, както и за големи райони от Северозападна.

Огромен пожар гори вече трети ден в землището на елховското село Лесово. Има опасност огънят да премине и на турска територия, предаде БНР.
През цялата нощ огнеборци, гранични полицаи и горски служители са останали в района на пожара.

Вчера военен хеликоптер Ми-17 помогна в гасенето на пожара в района на село Лесово.

Днес в гасенето отново ще се включи хеликоптер на Министерството на отбраната. Очаква се на място да пристигне и мобилно формирование. Гасенето на пожара се затруднява от вятъра, който непрекъснато променя посоката си, и непроходимия терен. До момента са изгорели над 7000 декара сухи треви и храсти.

Кметът на община Елхово Петър Киров заяви, че няма опасност за населението от Лесово, както и огънят да се приближи до пътя за граничния пункт. Началник на противопожарната служба в Ямбол комисар Йордан Събев допълни, че се очаква пожарът да бъде загасен до обяд днес.

200 декара сухи треви и храсти пък са засегнати от пожарa в местността „Зайчева поляна” край Стара Загора. Пожарът е локализиран, но все още се работи по гасенето на отделни малки огнища.

Жълт код за високи температури е обявен за 6 области в страната за днес, като на отделни места ще бъде до 38 градуса.
Предупредителният код е в сила за областите Благоевград, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора и Хасково.

Източник: www.dir.bg
Коментари