Цената на тока скача при ненатовареност на АЕЦ ”Козлодуй”


Себестойността на тока от АЕЦ „Козлодуй“ може да скочи с 50%, когато централата не работи с цялата си мощност. Така тя трудно ще се конкурира на свободния пазар. Това обяви предишният изпълнителен директор на централата Иван Генов, цитиран от БНР.

Вчера сегашният изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов заяви, че с неяснотите около цената, централата е загубила дългосрочни договори за продажба на ток.

Днес Иван Генов обясни, че именно дългосрочните договори на дружеството са гаранцията, че то ще работи с цялата си мощност и произведения ток ще е евтин: АЕЦ „Козлодуй“ е с най-ниска себестойност, някъде между 48 и 50 лева, но когато работи на 100% мощност. Ако централата е разтоварена, например и двата блока работят по 60%, разходите си остават същите, а приходите от производството са по-малки и себестойността се качва. Тя може да стигне до 70-75 лева и тази себестойност вече прави централата доста трудно конкурентна на пазара на електроенергия.

Генов посочи още, че идеята всички производители на ток да внасят пет процента от оборота си във фонд „Сигурност“ на електроенергийната система означава да се намали с пет на сто цената на всеки производител:

И тези, които са на загуба, не мога да си представя как ще работят. Накрая ще се получи, че НЕК уж има фонд от 5% да му помагаме, ноняма да има производители, които да му дават, добави той.

Иван Генов определи като абсурд АЕЦ „Козлодуй“ да се налага да тегли заем, за да изпълни мерките за удължаване на живота на Пети и Шести блок на централата.

Коментари