Хорът при Троянския манастир спечели златни медали в Прага


Хор „Успение Богородично” при Троянската света обител донесе от  конкурсен фестивал в чешката столица Прага златни медали и лауреатски дипломи. Под диригентството на маестро Илиян Тодоров певиците от Орешак плениха публика и жури с великолепно акапелно изпълнение на 4 творби:  „Тебе поем” от Ломакин, „Хвалите имя Господне” на Добри Христов и песните с фолклорно звучене  „Бегала е Вена”  и композицията на Кирил Стефанов по текст на Борис Калайджиев  „Дили До”.

IMGP7369В международния арт фестивал „Пражки звездопад”, който се проведе миналата седмица и бе 23-и по ред, участваха певци, инструменталисти и танцьори от 8 страни. Освен представителите на Орешак, които без преувеличение показаха истинска висока класа, своето изкуство демонстрираха и други български състави – от Димитровград, Бургас, Обзор и Несебър.

Маестро Тодоров бе удостоен със специален диплом за  висок професионализъм и личен принос в утвърждаването на международните културни връзки и традиции. Тази награда е поредна за него сред десетките, получени като ръководител на Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки в Троян. Всеизвестен факт е, че няма случай ръководени от него формации да са оставали без награди, ако участват във форум с конкурсен характер – както у нас, така и в чужбина.

Хорът на Орешак Илиян Тодоров пое след оттеглянето на маестро Иван Генков, а в последно време формацията е към манастира. В нея са привлечени нови млади участнички, чиито гласове са в отлична хармония с опитните певици.

 

Марта Чавдарова

Коментари