Хората на Василев фалшифицирали документи под носа на квесторите


Подчинените на Цветан Василев служители започнали да фабрикуват документи, с които да прикрият кражбата за близо 4 млрд. лв. в КТБ под носа на квесторите. Операцията по зачистване на следите на банкера-беглец започнала още на 21 юни – ден след като трезорът бе поставен под спецнадзора на БНБ заради липса на ликвидност. Това заяви пред спецсъда основният свидетел по делото за източването на банката Бисер Лазов.

Той е бил главен счетоводител на т.нар. „Фирма“ на Цветан Василев, която обединявала десетки дружества, контролирани от него, които получавали кредити от КТБ и давали парите, където нареди Василев. Подсъдими по делото са той като ръководител на организирана престъпна група и още 17 души. След затварянето на банката и изключването й от системата много служители на „Фирмата“ започнали да питат Лазов какво става и къде е Василев. А той не бил в страната от 10 юни.

„Поведението на Цветан Василев след обиските в офисите му беше странно. Когато отидох на следващия ден при него в Солун, го заварих с тен като при морска почивка. Беше с жена си в хотел и пиеше скъпо вино. Не се прибираше да успокои хората и да си управлява нещата“, разказа Лазов. Той обясни подробно за разговорите си с шефа на юристите във „Фирмата“ Божидар Миладинов и одитора на дружествата Николай Орешаров.

„След затварянето на КТБ се откри, че нямаше нищо документирано, че всички тези дружества са на Цветан Василев или пък са под негов контрол. Потърсих съдействие от Миладинов и Орешаров как да се оформи документално фактическото взаимоотношение между Цветан Василев и дружествата във „Фирмата“. Миладинов изготви правен документ, според който фирмата на Василев „Бромак“ да придобие всички дружества от „Фирмата“. Идеята беше, след като те минат под една шапка като собственост, имуществата им да се дадат пред КТБ като обезпечение по взетите кредити. Ако останеше горница, тя щеше да бъде пак собственост на Цветан Василев“, разказа още Лазов.

В съботата след затварянето на банката той докладвал по телефона на Василев, че се подготвя такъв документ и получил одобрението му. Документът представлявал протоколно решение на Василев в качеството му на едноличен собственик на „Бромак“, с което упълномощава управителя Иван Стойков да придобие дяловете и акциите във всички поименно изброени дружества във „Фирмата“.

„От Орешаров поисках да ми даде идея за документ, с който да се оправдае липсата в касата на дружествата във „Фирмата“. Орешаров ми предложи като такъв документ да бъде договор за влог по смисъла на Закона за задълженията и договорите. Идеята беше всяко от дружествата на „Фирмата“ да подпише договор за влог, с който да се документира, че дружеството е предало паричната си наличност на каса на Цветан Василев или на фирмата му „Бромак“. Орешаров ми пусна образец на такъв договор“, разказа още Лазов. На 21 юни 2014 г., събота, Василев му се обадил рано сутринта и го уведомил, че вече е във Виена. Настоявал веднага да тръгне към него, но Лазов нямал самолетен билет и пътуването останало за 23 юни, понеделник. В разговора Василев нервно коментирал, че това, което са направили със съставянето на тези документи „не е никакво оправяне“. „Започна да ме пита кой го измисли, кой каза така да се направи. Отговорих му: „Как кой, ти го каза. На 20 юни ти беше на телефона постоянно и се обаждаше на всички в банката. Тогава Василев каза, че има по-добра идея как да се оправи липсата в касата на КТБ“, разказа Лазов.

Последвали телефонни разговори с един от управителите на банката – Илиян Зафиров, и с главната касиерка Мария Димова. Те обяснили на Лазов, че получили задача от Василев да се оправи липсата от около 206 млн. лв. от касата на банката – да се изготвят нареждания-разписки към дружествата, които имат салда в КТБ. На 21 юни, събота, служителката от „Фирмата“ Теодора Танева взела печатите на дружествата и отишла при Мария Димова в КТБ. Те също били получили телефони с карти, които не се подслушват, за връзка с Василев.

„Като се върна от банката, Теодора ми разказа, че в кабинета на Димова била и Борислава Тренева. Трите са се притеснили по това време да не дойдат квесторите и да ги изненадат. На няколко пъти казвали на Теодора да се крие в съседни стаи. Информацията за салда на дружества, които са имали средства в КТБ, Димова написала на малки лепещи се листчета. По тях Теодора Танева е попълвала нарежданията-разписки. В един момент квесторите влезли в сградата на КТБ, но тя вече почти била написала всички нареждания-разписки. За да не я видят там, Теодора взела всички лепещи се листчета, оставила попълнените разписки и била изведена от служебния вход. Аз се обадих на Мария Димова кои управители на дружества да бъдат осигурени, за да се подпишат на нарежданията“, обясни Лазов. Той се усъмнил как при затворена банка това ще помогне, но Цветан Василев му обяснил, че ще бъде развита тезата как парите са дадени предварително, а нарежданията-разписки депозирани в деня на затварянето на банката и поради изключването на системата не били осчетоводени.


Счетоводителят пътувал за

Виена 2 дни след спецнадзора

На 23 юни, понеделник, по обяд Лазов заминал за Виена. „Спомням си деня кристално ясно и ще го помня до последния си ден. Тогава за последен път се срещнах очи в очи с Цветан Василев. Преди пътуването Орешаров и Миладинов ми дадоха уговорените документи – 2 екземпляра на протоколното решение на Василев дружествата от „Фирмата“ да преминат в „Бромак“ и да бъдат освободени техните управители и управителни съвети, както и договори с всяко от 86-те дружества, че са предали парите си по каса. На среща със служителите във „Фирмата“ им казах, че сме изпълнявали задачите на Василев според длъжностите си. Във Виена занесох и последната ежедневна информация-баланс от 20 юни, предназначена за Василев. В тази последна справка в раздела за задълженията бяха посочени всички кредити на „Фирмата“ към КТБ – общият размер отпуснати и непогасени. Пътувах с Валери Карадачки, който отговаряше да пътно-строителния бизнес на Василев“, каза Лазов. На аерогарата ги посрещнал адвокат Любомир Денев, член на Надзорния съвет на КТБ. Стигнали до паркинга на голям магазин, където ги чакал Василев. Качил се в колата и заминали извън Виена. Спрели пред голяма къща с вътрешен двор, настанили се в дневната на приземния етаж. Там Василев видял последната справка за състояниета на „Фирмата“ към 20 юни, задълженията към КТБ били 3 544 375 929 лв. Дълговете по взети ДЦК от КТБ пък били 169 835 709 лв. Общо със взетите пари от касата на банката – около 206 млн.лв., преките задължения на Василев към КТБ били над 3 млрд. и 920 млн.лв.

„Тази информация му беше известна и той не беше много изненадан. Василев също си беше направил някаква справка написана ръкописно от него. Беше изброил в колона различни инвестиции под негов контрол, финансирани с пари от КТБ. Общата им сума беше 1 млрд. и 100 млн. евро. Той пресметна разликата между задълженията и активите – 1 768 587 000 лв. Василев се смути и известно време не знаеше какво да каже. После се сепна, потупа ме по рамото и леко приповдигнато каза, че ще възложи на експерти по оценки да надуят изкуствено стойността на активите, за да се получи равенство между активите и задълженията. Даже даде нареждане на Денев да изготви писмо до оманците, които бяха инвеститори в КТБ“, спомни си Лазов.


БГ Мадоф се оправдал

с „тъпаците директори“

Негативните резултати Василев приписвал на „тъпаците директори“ на банката, както ги наричал. Когато Лазов показал на Василев носените документи от София, Денев казал, че не трябва да ги подписва в този момент. Василев отвърнал, че знае за протоколното решение всички дружества от „Фирмата“ да отидат в неговия „Бромак“ и подписал и двата екземпляра. Договорите за влог на дружествата по Закона за задълженията и договорите подписани от всеки от техните управители обаче, Василев отказал да парафира. „Припомних му, че парите от кредитите вна дружествата бяха изразходвани от него. Денев изглеждаше потресен Попита с треперещ глас вярно ли е това. Василев отговори: „Да, Любо, вярно е. Вземал съм пари от касата на банката. Общо 400 млн.лв. – от тях 206 млн.лв. от касата на КТБ и 176 млн.лв. от дружествата от „Фирмата“. Нали разбирате, че не помня конкретни имена на дружества и конкретни суми?“. Тогава Денев се разрева. Започна да се вайка и да нарежда какво означава това за Василев. Аз настоявах той да подпише документите, но за моя огромна изненада не го направи. Каза, че с тези документи искаме да го окачим на въжето. Започна тирада, че не мисли да се върне в България, защото можели да му направят нещо там. Погледнах о и видях един уплашен и жалък човек, седнал превит, затиснал 2 телефона в ръцете си, изглеждаше толкова стресиран. Не можах да позная властелина, за когото работех години наред. В един момент се свести, ококори очи, погледна ме втренчено и хитро присви очи. Стана, приближи се до мен, хвана ме за лакътя и каза: „Аз лично не съм подписвал, нали?“, „Да му мислят моите тъпаци-директори, които са подписвали от страна на банката и онези цървули, подписвали за „Фирмата“. Цитатите са точни. Звучеше ужасно цинично и гадно“, разказа Лазов. В този момент той разбрал, че Василев е захвърлил бизнес философията си и се почувствал предаден. „В онзи момент умрях. Усетих хладина и отрезвяване. Светът започна да изглежда друг. Почувствах се безкрайно сам. Оттогава вече не съм същият Бисер Лазов, който 19 г. работи за Цветан Василев. Цялото ми уважение и респект към него изчезнаха. Помолих го да проведен един последен разговор. Казах, че трябва да се върне в София. Казах, че ако не подпише документите, това ще е краят на отношенията ни. Каза ми, че ще си помисли“, разказа Лазов. Василев така и не подписал документите, но не ги дал на Лазов с обяснението, че на летището могат да му ги вземат. Не му дал и подписаният протокол. „Казах, че тръгна ли си без тези документи, съм свободен да решавам за по-нататъшните си действия. Казах му, че с поведението и позицията си мами своите служители от банката и „Фирмата“ и очевидно мами всички. Отговори ми: „Предай на хората, че аз ги подкрепям“, разказа Лазов.

Вечерта се прибрал в София, а на следващия ден бил последният му телефонен разговор с Василев. Избягалият банкер поискал да намери хора за подписването на документи за прехвърлянето на акции от БТК в люксембургско дружество, но получил отказ. „Тогава за първи път намерих сили да му откажа. Обясних, че при затварянето на банката това е опит за кражба от нея и няма да изпълня нарежданията. Казах му съвсем ясно за съучастието в кражба. Василев ме попита: „Ако подпиша донесените от теб документи, ще играеш ли с мен? Аз: „Ако не се върнеш в България – не“. Той: „Не мисля да се върна“. Аз: „Няма какво повече да си кажем“ и прекъснах телефонната връзка. Това беше последният ни разговор“, разказа Лазов.


Дал нареждания по

видеоконферентна връзка

Последвали събития, при които адвокат Лазар Карадалиев се настанил в кабинета на Василев на 12 етаж и седнал на стола му. Показал пълномощно подписано от Василев и заверено от българския консул във Виена. Той осигурявал адвокати на всички, които били викани на разпит от следователи. По-късно Лазов научил, че тези адвокати стриктно си записвали кой какви показания дава при разпита и така била създадена структурирана база данни за всички разпитвани служители. Лазов написал обръщение, подписано от 30 служители на „Фирмата“ , че са подведени и не трябва да бъдат оставени сами да се оправят. Достъпът на Лазов до сградата бил отнет. Въпреки, че били обработвани, че Лазов е извършил престъпления, заради които е затворена банката, основното ядро от служители във „Фирмата“ били на негова страна. Във видеоконферентна връзка по скайп с Василев той обявил, че ще осигури нов счетоводен екип, ще имат нов офис и ще има работа. Успокоил хората да не се притесняват. Казал им, че Лазов е полудял и да не му вярват, ако им каже, че е вършено нещо нередно. Основното ядро от служители на „Фирмата“ обаче последвали призива на Лазов да спрат да подписват документи и се отделили в офис на бул. „Дондуков“ в опит да спасят имуществото на дружества, на които били представители, и да го насочат към банката, с чийто кредити е било купено, за да бъдат погасени. Група около Карадалиев продължила да работи за Василев и да изпълнява нарежданията му. Отцепниците обаче били сменени от управлението на тези дружества.

„Срещу мен започна масирана кампания от лични атаки и нападки, и конкретни действия, някои от които аз възприех и като животозастрашаващи“, разказа Лазов. Последвали жалби срещу него в различни полицейски управления от хора, близки до Василев. Задачата била да бъде дискредитиран. Цветан Василев пък завел наказателно дело от частен характер срещу него за обида и клевета.“Темата за КТБ трябва да бъде изяснена пред държавните власти, защото държавата понесе щета от затварянето на банката. Старая се добросъвестно да дам факти пред съда за изясняване на обективната истина“, завърши показанията си Лазов. На заседанията през септември той ще отговаря на въпросите на защитата.

Коментари