СНИМКИ! Хиляди посетиха фестивала на Балканската музика и кухня в село Орешак


Невиждан успех на първото издание на фестивала на „Балканската музика и кухня“ в Орешак.
За трите дни от 3 до 5 септември над 15 000 посетиха фестивала на Балканската музика и кухня в Орешак. Неочакван успех за организаторите и то за събитие, което се провежда за първа година. Водеща на събитието бе Тамара Кривлева, позната като хореограф на балет „Нова“ и на адреналинките от „Господари на ефира“.
Фестивалът стартира на 3 септември в 10:00 с оркестъра на бащата на певицата Невена Цонева. По-късно по обяд се организира турнирът по пейнтбол, който предизвика огромен интерес и се проведе непосредствено в гората до фестивала.
Следобядът поляната бе озвучена от кукери – сурвакари от пернишкото село Еловдол. Невероятните сурвакари пресъздадоха традиционни български обичаи, свързани със сурвакарството и взимането на булката.
В 16:30 започна надиграването на художествени състави от Орешак, Троян, Шипково и Тетевен, както и вокална формация от Тетевен.
Момент от състезанието по надяждане с кюфтета
Момент от състезанието по надяждане с кюфтета

Голям интерес предизвика състезанието по надяждане. В него взеха участие 6 души, които трябваше да изядат 10 пикантни кюфтета за най-бързо време. Състезанието предизвика  големи емоции за участниците и публиката. Победителят си тръгна с награда – вечеря за двама в механа „Горски кът“, с. Орешак.

Вечерта фестивалът бе открит от организаторите Валентин Бечев, Красимир Батолов и Митко Динушев. Преди тях приветствие и благословия на събитието бе получена от Велички епископ Сионий – игумен на Троянския манастир. Митко Динушев приветства хилядите хора, които бяха дошли за концерта с думите: „Някой беше казал, че Балканската музика тече в нашите вени, че това си е нашата музика, че ние можем да обичаме и да уважаваме музиката на световноизвестните изпълнители, но Балканската музика има свойството да достига най-дълбоко в нас, да ни завладява изцяло.“
Откриване на фестивала от Дядо Сионий, Валентин Бечев, Красимир Батолов и Митко Динушев
Откриване на фестивала от Дядо Сионий, Валентин Бечев, Красимир Батолов и Митко Динушев

Веднага след откриването започна и голямото шоу. С пикап през цялата поляна премина балет „Нова“, които се качиха на сцената, за да открият концерта, а минути по-късно на нея се качи и голямата сръбска звезда Бобан Здравкович, който буквално взриви любимите сръбски песни хилядната публика. Близо 2 часа хората се радваха на песните на сръбската легенда, която бе викана и на бис.

На 4 септември фестивалът започна с кулинарен конкурс за професионалисти и любители. Въпреки че времето за организиране беше много кратко, имаше доста участници. В раздела за професионалисти се явиха най-смелите, тези, които имат увереност и самочувствие, че могат да се борят за приза „Най-добър“. Наградите са в два раздела. „Най-добро балканско мезе“ и „Най-добро балканско ястие“. Призьорите получиха много сериозни награди – първият получи и едногодишна реклама, в новия троянски вестник „Троянът“.
Най-добро ястие беше присъдено на механата на хотел „Троян Плаза“ – Задушени джолани в гювеч. Традиционно нашенско блюдо, готвено бавно в глинен съд. Месото беше крехко и вкусно, сосът беше гъст и плътен, с изключително хармонични вкус и аромат. На второ място е ястието на хотел „Балкан“ – Телешко бонфиле с трицветно пюре. Изискано ястие, събрало в себе си традиционното използване на месо и новаторско оформяне. На трето място се класира механа „Кайзера“, с великолепното си блюдо „Тайната на семплите неща“, въпреки че ястието беше доста сложно и прекрасно оформено в хипстър плато. Съдържаше пълнени сливи, кюфтета от охлюви, охлюви пълнени с ориз, спрудник със сланина.
При професионалистите в раздела „Най-добро балканско мезе“ и трите приза неслучайно грабна ресторант „Фамозо“. В това заведение можете да видите собствениците сред персонала, заети наравно с тях в приготвянето на ястията. Първо място получи новаторски поднесеното „Крем-супа от боб с чипс от бекон“. Второто място бе за домашно приготвено лично от собственика Симеон Спасов „Филе Елена“. Третото място беше за домашно приготвено козе сирене със сушени домати и пресен босилек в сиренината. Така приготвеното сирене беше панирано и поднесено с чери домати.
При любителите следните ястия завоюваха призове и получиха награди – уикенд за двама в комплекс „Райски залив – Голяма желязна“ и ваучери за вечеря за двама в механа „Горски кът“.
Ястие:
1. Задушен заек в гювеч
2. Пълнени гърди по гръцки с ориз, подправки и шам фъстък
3. Профирно – типично постно троянско ястие
Мезе:
1. Скордаля – гръцки постен хайвер от хляб, чесън и зехтин
2. Сърми лозов лист със сирене и подправки по рупчански
3. Качамак със сирене и синьо сирене
Следобяд се проведе и поредното състезание, организирано за публиката – турнир по табла. И това състезание събра огромен интерес и се наложи организаторите да проведат два турнира като в тях взеха участие 20 души. Победителите получиха подаръци от енергийни напитки Shark и мандра „Сарая“.
В късния следобед на сцената, преди втория голям концерт, се качиха момчетата от духова музика „Заедно“, които буквално пренесоха публиката в балканските ритми и успяха да погреят хората за предстоящите изпълнения на Гъмзата.
Около 19 часа започна и струпването на хора по поляната. Капацитетът на седящите места, които бяха подсигурени от бирариите отдавна бяха изчерпани. Публиката стигаше почти до входа на поляната. По неофициални данни на полицията, на втория концерт е имало около 10 000 души.
Гъмзата заедно с GBS
Гъмзата заедно с GBS

Концертът започна с Twerk шоуто на адреналинката Яна Христова, която заедно със своя колежка представиха най-модерният танц в света в момента. Веднага след нея се качи голямата звезда на вечерта – Йордан Йончев-Гъмзата, заедно с неговия оркестър GBS. С излизането им на сцената публиката избухна. В продължение на почти 2 часа, хората бяха заедно с Гъмзата любимите песни на „Ку-ку бенд“. Всички бяха заредени с много положителни емоции. Концертът завърши със специално направена заря на последната песен на Гъмзата – „Студио Х“.

След концерта хората се радваха и се чувстваха наистина щастливи, че са успели да присъстват на такова събитие, което се прави за първа година и е напълно безплатно. Всички се питаха дали догодина пак ще има фестивал? Организаторите са решили, че този фестивал ще го има и догодина и ще стане традиция като ще бъде надграден. Догодина ще бъде около 5 дни и ще има още по-големи звезди и много други атракции за хората, които ще привличат много туристи.
Правим едно уточнение, че фестивалът на „Балканската музика и кухня“ е частно събитие и се прави от млади хора, които искат да се случва нещо ново и различно за хората в Троян и околностите.
Организаторите благодарят на хората, които подкрепиха фестивала: енергийни напитки SHARK, ВИНПРОМ ТРОЯН, мандра „Сарая“, хотелски комплекс „Райски залив“ – с. Голяма Желязна, бензиностанции „Йоана“, верига магазини „Слънце“, механа „Горски кът“, Networx и „Ибрямов“ ООД.
Коментари