Хакерът Кристиян Бойков е събирал данни за прокурори и следователи в папка Ne se chistiiii


„Биволъ“ разполагат с информацията от две седмици, директно с Атанас Чобанов се говори…правителството трябва да си замине, е заснет да казва по телефона търговският директор Георги Янков

Специализираната прокуратура разсекрети част от доказателствата, събрани в хода на разследването по кибератаката срещу НАП, които уличават в престъпна дейност собственика и служители на „ТАД Груп“, както и автори от сайта „Биволъ“. Апелативната спецпрокуратура ще протестира освобождаването от ареста на собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, на когото в сряда вечер бе наложена парична гаранция в размер на 100 000 лв. Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества, става ясно от информацията на държавното обвинение. 

Личните данни на прокурори и следователи са открити в папка със заглавие: “ Ne se chistiiiii“, посочват още от държавното обвинение. Преди две седмици файл със същото наименование, съдържащ имуществената декларация, но без заличени лични данни на съдийката Мирослава Тодорова, нейният съпруг и детето й, бе публикуван на сайта на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Главният съдебен инспектор Теодора Точкова обясни изтичането на личните данни с пропуск на служители, но се оказва, че не е изключено зад публикуването на декларацията на Мирослава Тодорова, без заличаване на данните й, да се крие отново „ТАД Груп“. Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с нарочна декларация по казуса, след като преди това по настояване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов кадровиците изслушаха и самата Тодорова.  

Голяма част от информацията, която прокуратурата разпространява е добита от охранителните камери в офиса на самата „ТАД Груп“. На един от записите ясно се вижда, че търговският директор Георги Янков говори по телефона с лице, чиято самоличност не се съобщава, на което разкрива, че хакнатите данни от НАП са изпратени две седмици преди същото да бъде направено с мейл до редакцията на „Капитал“. Янков посочва, че се контактува директно с Атанас Чобанов, както и коментира, че „правителството трябва да си замине“. От прокуратурата уточняват, че в приложените файлове са заличили всички лични данни, факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази. 

„Правен свят“ публикува данните, изпратени от Специализираната прокуратура. За по-добра резолюция, моля кликнете върху снимките:

Коментари