Френски адвокат разказа за неволите и мъките на Баневи в ареста, издаде колко дълго ще се проточи екстрадирането им в България


Николай и Евгения Баневи са оптимисти, но децата им липсват. От 2 седмици са с едни и същи дрехи в ареста. Това съобщи френският адвокат на семейството Винсент Пенар. 

„Не са предвидили, че ще ги задържат. Били са на летището с децата си, когато ги задържат, се обаждат на приятел да вземе децата.   При ареста е имало много полицаи. Знаели са, че ще тръгнат за България и са ги чакали. „Задържани са пред много хора и пред децата им. Сложени са им белезници, такава е френската процедура”, разказа той пред bTV.

„Не съм ги познавал преди ареста. Обадиха ми се в деня на задържането си. Те не искат да се върнат в България. Не са съгласни с искането на българските власти за връщане и го заявяват пред френските”, каза още Пенар.     „Арестувани са на 26 октомври. В същия ден са представени на главния прокурор в град Екс от Прованс, 6 дни по-късно – на следствието. От този момент нататък има срок от 60 дни, в който следствието трябва да даде становище. След това, ако има съгласие от арестуваните да бъдат предадени, това се прави в 10-дневен срок. Но ако арестуваните обжалват решението на съда от Екс от Прованс, тогава Касационният съд разполага с 30 дни, за да се произнесе. Тоест имаме максимум 100 дни от момента на ареста до момента на предаването. Ако следствието или Апелативният съд не приемат искането за предаване, процедурата просто се прекратява. И тогава задържаните няма да бъдат предадени на българските власти”, обясни той процедурата, която следва оттук нататък.

Коментари