Финални думи за фестивала в Орешак


По повод публикация в уважавания от мен сайт “Троян 21” под заглавие „Балкански фест или втори Орешашки панаир“ си позволявам да внеса малко яснота по въпроса.

 Проведеният Фестивал на балканската музика и кухня в Орешак, 3-5 септември, бе организиран и финансиран от троянските бизнесмени Валентин Бечев и Красимир Батолов и подкрепен от други фирми като мандра „Сарая“, Копахидросистем, енергийни напитки „Шарк“, Винпром Троян, Викисхидравликс, хотелски комплекс „Райски залив“ – с. Голяма Желязна, „Ибрямов“ ООД, бензиностанции „Йоана“, NetWorx. Приемам определението „мотор“ дотолкова, доколкото това правя от години, от това мисля, че разбирам, и се върнах в родния си град, за да потърся възможност и хоризонт да го правя тук, в Троян, колкото и трудно да е това в малкия град.

Първото издание на Фестивала ни дава основание да сме доволни.

ПЪРВО, успяхме да постигнем по време на трите дни да няма никакви безредици, побоища и катастрофи.

ВТОРО, успяхме да привлечем изключително много туристи, които да оставят парите си в община Троян.

ТРЕТО, успяхме да направим така, че дошлите истински да се забавляват – да хапнат, да пийнат, да танцуват, да са спокойни за децата си, за които също имаше много забавления.

Първото издание на Фестивала обаче ни даде и основание да насочим мислите си в друга посока за следващата година. А именно – изборът на изпълнители. Докато през последните месеци работихме, за да създадем условия, съпътстващи едно мащабно събитие и то така, че да няма неуредици и хората да се чувстват комфортно, идвайки да се забавляват, то на следващ етап можем да прецизираме случващото се на сцената.

IMG_0543Ако сега искахме да докажем на себе си, че можем да организираме толкова мащабно събитие, без да допуснем злополуки, без да допуснем напрежение около шатрите с храна, без да допуснем пиянски изцепки, то си даваме сметка, че имаме какво да работим при подбора на изпълнителите.

Надявам се, добре си давате сметка, че дали ще дойде „вехтият сръбски бард Бобан Здравкович“ или друг изпълнител, зависи от финансовите възможности на организаторите. Надявам се, добре си давате сметка, и че всеки качил се на сцената до голяма степен сам определя репертоара си и трудно може да бъде вкаран в рамките, които всеки един от публиката иска.

Едва ли има точна статистика колко души са посетили едно събитие, което е със свободен вход. Но истината е, че и първата вечер, и особено втората вечер на терена имаше толкова хора, колкото на никое друго събитие досега тук. И тези хора се забавляваха. И напълниха заведенията в Орешак, а и Троян, и напълниха местата за настаняване, и оставиха тук – в нашата община парите си. Затова не приемам сарказма за „хиперболизация и силно облъхващата на моменти биташко-чалгаджийска атмосфера“, която впрочем на подобни събития трудно може да се избегне. Със сигурност през трите дни събитието бе посетено от не по-малко от 15 000 човека.

g11Да, нямаме претенциите да търсим сложно заплетени послания с този нов орешашки фест. Нито имаме намерението да се конфронтираме с другите събития – Фестивала на сливата, Рок академията и панаира в Орешак. Дали обаче ще си партнира нашият фестивал с тях зависи от отношението на техните организатори към направеното от нас. Искахме и постигнахме и друго важно – показахме, че и без участието на Общината може да се организира една мащабна проява, която да доведе стотици и хиляди хора тук, в Троянско, а те пък да подпомогнат местния малък бизнес. Само това да е успехът на това първо издание на фестивала, си струваше усилията.

А в организацията му няма нищо анонимно –  зад всяка такава проява обикновено стоят финансово стабилни хора, които искат да направят нещо за своите съграждани. Така е и с тази – зад нея стоят, както бе обявено и от сцената още първата вечер при откриването, двамата троянски бизнесмени и скромната ми персона, подкрепени от много съмишленици.

И не – „фестивал“ не е само за благозвучие, но ако тази година не се е усетило достатъчно, ще го подсилим следващата. Вече знаем как и можем, стига да не ни откажат вечно недоволните и саркастични хора, които не са направили нищо значимо през животеца си, но с удоволствие хейтвът по всеки, който не просто се е постарал, а и е показал, че става.

Ако бизнесът в Троянско реши, обедини усилията си и инвестира, Фестивал на Балканската музика и кухня ще има и догодина. И сме готови да направим проучване и се съобразим с желанията на публиката кои изпълнители искат да види.

g3А ето и мнението на човек, който е с професионално отношение към туризма /не иска да се цитира името му!/

 Бях в Орешак първите два дни на фестивала. Говорих с много хора от страната, също с професионално отношение към туризма, дошли да се забавляват. И разбрах, че харесват много и „Фестивал на сливата“. Оценяват високо неговия търговски потенциал. Изобщо харесват региона и виждат големи възможности за осъществяване на културен, музикален, кулинарен и всякакъв туризъм. Оказа се, че не бяха чували за Рок академията. При въпроса им има ли успех това мероприятие, се чудех какво да им кажа. Че бях с 1500 (само!) човека на концерта на Джo Лин Търнър, а в останалите дни нямаше пукнат човек на концертите, или че при отразяването в местните медии това беше представено като голям успех!

Стана дума и за друго – как за пореден път на практика се видя разликата между оперирането с огромни обществени средства от голяма и тромава администрация, и събирането на средства от спонсори, благородни хора, които милеят за развитието на общината и разпределението им при финансирането на едно такова мащабно събитие. И всичко това организирано и направено от няколко млади момичета и момчета, които с труда си направиха за Троян и общината повече, от цяла една общинска администрация. Хотели, къщи за гости, всичко се пръскаше по шевовете. Заведенията бяха пълни, хората в тях засмени и добронамерени. Попитайте, който и да е собственик на туристически обект в региона за изминалите дни. Всеки ще ви каже, че градът е бил пълен с туристи, и те са оставили тук, в нашата община парите си. За нощувки, за хапване и пийване, за сувенири, за посещение на музеи.

Не посетих концертите, просто слушам друг тип музика. Но това не ми пречи да оценя високо събитието, като генератор на приходи за всички заети в туризма в община Троян. А това е много важно за бизнеса ни. И да се възхитя отново на тези младежи, които го организираха. Да видя за сетен път, че частната инициатива е единствената, която може да направи стойностни неща.

А чалгата… О, чалга е всичко, което на нас не ни харесва… Или пък не искаме да признаем, че друг го може, а ние не…

 

Митко Динушев,

един от организаторите

Коментари