ФИЛМЪТ „СВЕТИТЕЛЯТ ХИРУРГ“ РАЗВЪЛНУВА ВСИЧКИ В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В УГЪРЧИН


Филмът „Светителят хирург“ бе прожектиран в Дома за стари хора в град Угърчин. На представянето  присъстваха и целият състав на дома, както и  представители на Общината.  Идеята за реализирането  е на отец Димитър от Угърчин, който е предложил на местната управа и така по случай големия празник , на който се чества паметта на свети Николай Мирликийски, възрастните хора тук имаха възможността да се запознаят с още един чудотворец- свети Лука Кримски.  Насълзените очи на зрителите изразяваха възторгът от светителския път на свети архиепископ Лука.  Никой не остана равнодушен към неговата отдаденост към страдащите  и любовта, която е  раздавал с пълни шепи приживе, а и след смъртта си с хилядите чудодейни изцеления.

Всеки един от присъстващите получи подаръци от община Угърчин – икона на свети Лука Кримски и детската книга „Свети Лука Доктора“. Те бяха връчени от заместник кмета Мария Динова с пожелания за здраве към всички.  „Изумително е как една община в един не голям град се грижи  не само за телесното оцеляване на хората тук чрез грижи и храна, а и с това да им дава и емоции. С прожекцията на филма „Светителят хирург“, всички тук обикнаха свети Лука Кримски, те се и развълнуваха  с един духовен продукт, който показва само добрите примери в живота на един съвременен светец“, каза авторът на филма Ангел Бончев.

След като разбраха, че филмът е по идея и реализация на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, всички станаха на крака и чрез автора на филма изпратиха своите благопожелания  към владиката по случай деня на неговия небесен  покровител и благодариха  за филма „Светителят хирург“. Една от работничките в Дома за стари хора разказа за чудо на своята майка, която е страдала от онкологично заболяване и преди операцията  е извадила на ксерокс  икона на свети Лука Кримски, а след това дори е нямала белег, разказва нейната дъщеря. Празникът приключи с освещаване на курбан по случай Никулден.

Коментари