Фейсбук изрита протестъра Николай Хаджигенов!

Той се жали, че Марк Зукърбърг му е отнел основната трибуна за изява. БЛИЦ ще сезира Висшия адвокатски съвет за подвизите и на този "адвокат" Той се жали, че Марк Зукърбърг му е отнел основната трибуна за изява. БЛИЦ ще сезира Висшия адвокатски съвет за подвизите и на този "адвокат"


Оказва се, че от близо три седмици профилът във фейсбук на адвоката-протестър Николай Хаджигенов, прочул се напоследък със скандалите, които сътвори във федерацията по кикбокс и муай-тай и с яростната си защита на ромите и бежанците, макар да е все още публичен, е с отрязан за самия Хаджигенов достъп.

Това веднага е активирало шепата „ляво-десни” фрустрирани негови съмишленици, които ронят крокодилски сълзи, че юристът им „липсвал“, а самият Хаджигенов пък в блога си изненадващо обвинява властта в България (?!) за спрения си достъп.

„Очевидна е целенасочената атака не само срещу нас, но и срещу всички онези десетина граждански активисти, които сме по-гласовити и критиките ни срещу властта намират своята аудитория най-лесно в социалните мрежи. Всеки един е блокиран по същата схема и вече няма и грам съмнение, че властта е намерила начин да ни запуши устите или поне така си мислят.“ – пише Хаджигенов, като завършва с „Представете си, че това го правят с нас малцината осмелили се да казваме ежедневно на глас, че властта е зло, проядена е от корупция и трябва да бъде свалена от там и изпратена в затвора?“

Да си мислиш, че фейсбук е подчинен на българското правителство е все едно да си помислиш, че си станал велик и имаш право да раздаваш морал като последна инстанция, с няколкото си поста в социалната мрежа, участие по сутрешните блокове на телевизиите и развяване на плакати по рехавите протести, в услуга на приятелите си като „Спас-Александър“.

Да използваш обаче блокирания си профил като повод, и в качеството си на адвокат, да призоваваш за „сваляне на властта“, е вече нещо, което трябва да бъде обсъдено и от Висшия адвокатски съвет.  Подобна „адвокатска“ изцепка, след като си юрист и много добре знаеш какъв е пътят за „сваляне“ на властта – с явяване на демократични избори и с политическа платформа, с която да убедиш гласоподавателя, че точно ти трябва да си неговия избор – а не с режисирани протести на жълтите павета, плаче за дисциплинарен съд. Всъщност бърз преглед на постовете на Хаджигенов в профила му във фейсбук показва, че „адвоката“ обича не от вчера да призовава за недемократични похвати:

„Наистина ли смятате, че с маршове и плакати ще променим нещо или най-накрая ще ви стане ясно, че трябва да направим ефективни протести: стачки, домати, павета каквото трябва“. „Трябва да се протестира не с плакати пред ромските гета, а с камъни на жълтите павета“. „Добре, готови сме жълтите павета да бъдат използвани по предназначение…..“

Това са само малка част от изцепките на протестъра през последните месеци, а мятането на павета очевидно се възприема от него не като част от тренировката му по муай-тай, в който спорт доскоро Хаджигенов се изявяваше като съдия.

Всъщност разкритията на секретаря на федерацията по кикбокс и муай-тай Мария Козлева, че Хаджигенов изнася невярна информация, вреди на спорта и организацията, конфликтен е и злепоставя българския съдийски състав, са сами по себе си напълно достатъчни да бъде обсъдено и това му поведение и как то допринася за издигане престижа на адвокатската професия.

БЛИЦ ще сезира Висшия адвокатски съвет и за действията на Хаджигенов, които, подобно на тези на приятелите му „адвокати“ – Радан Кънев и Христо Иванов – Пинокио, едва ли имат нещо общо с адвокатския морал и етика. Защото едното кряскане в социалните мрежи, разхождането по жълтите павета и искането за мятане на павета, не стигат. Трябва си и малко достойнство.

Източник: blitz.bg

Коментари