Фалстарт на консултациите за субсидиите, БСП няма пари да върне надвзетото


ДПС отказа да седне на една маса с ОП, те се издължават на хазната

Фалстарт на разговорите по окончателния размер на партийните субсидии. Консултациите в парламента бяха отложени. Всички без социалистите са готови да връщат надвзетото от хазната.

БСП е похарчила държавната субсидия и няма как да върне надвзетите пари сега. Това стана ясно от коментара на соцлидера Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание. Според справката на Министерство на финансите БСП има да връща 4 299 690 лева заради това, че, както и на останалите формации, е получава не по 11 лв., а по 13 лв. 

„Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия“, каза лидерът на БСП. Тя уточни още, че социалистите са похарчили наличните пари, като 2 млн. от тях са отишли по кампанията за евроизборите, а 1,5 млн. – за старта на партийната телевизия и още толкова са похарчени за издръжка на партийните структури.

„Към момента ние не разполагаме дефакто с тези пари. Имали сме ги преди половин година“, призна Корнелия Нинова. Тя потвърди, че ПГ на „БСП за България“ ще се включи в консултациите, което е най-разумното нещо – да седнат всички в НС и да се разберат без емоции за размера на субсидиите.

Още вчера пък ГЕРБ първи си върнаха надвзетата субсидия около 6 млн. лв., а днес и от НФСБ заявиха, че ще го сторят.

„Нямаме проблем да върнем надвзетата субсидия, не сме изхарчили всичко“, пък коментира пред медиите в НС лидерът на партията Валери Симеонов.

В същото време от ДПС изобщо отказаха участие в консултациите, инициирани вчера от Валери Симеонов след Коалиционния съвет на управляващите от ГЕРБ и ОП. Лидерът на партията  Мустафа Карадайъ напомни на медиите в парламента, че от ДПС вече са се изказали по темата, включително и със законови предложения. Карадайъ наблегна на факта, че сроковете за предложения между първо и второ четене на законопроекта вече са изтекли, като допълни, че ДПС няма какво да обсъжда с националистите. 

„След тези консултации какво ще се произведе? Може би Министерският съвет ще си изтегли закона? Ще има нови предложения? Ние нямаме яснота по тази тема“, категоричен беше Карадайъ. Той припомни убеждението на ДПС, че субсидията трябва да е достатъчно, за да може партита да финансира дейността си.

„Ако няма да могат политическите партии да финансиат дейността си чрез субсидии от държавата, то тогава трябва да има отворен, ясен, прозрачен модел за финансиране на политическите партии“, каза още Мустафа Карадайъ. 

„Тяхна работа е дали ще участват, или не“, каза по адрес на ДПС Юлиан Ангелов от ВМРО. Според него е отговорното поведение е да се проведе дискусията за разумния размер на субсидията.  „Имаме готовност да върнем средствата поетапно“, декларираха от ВМРО.

Коментари