Факелно шествие по повод 143 години от гибелта на Левски в Ловеч


Голямо факелно шествие, в което ще се включат близо 500 участници, ще се състои за първи път в Ловеч по повод отбелязването на 143 години от гибелта на Васил Левски на 19 февруари. То ще тръгне от новия катедрален храм в центъра на града и ще достигне до паметника на Апостола над квартал „Вароша“. Инициативата е на сдружение „Ловчанци“. Затова и самата церемония ще бъде с акценти на гражданското общество, думите на почит към делото на Левски ще бъдат произнесени от младите патриоти на Ловеч.

Официалните лица ще присъстват в качеството си на граждани на програмата пред паметника на Апостола, като ще поднесат своите венци заедно с другите присъстващи.

Същевременно община Ловеч ще се погрижи за безпроблемното протичане на шествието и ще вземе мерки за безопасност.

По-рано през деня венци и цветя ще бъдат поднесени на Къкринското ханче. По информация на Дарик членове на регионалния клон на дружество „Традиция“ са подготвили възстановка на клетвата, полагана от членовете на революционните комитети, изграждани от Дякона.

От общинската администрация са подсигурили безплатен автобус за желаещите да посетят Къкринското ханче, съобщават от там. Той ще тръгне от сградата на областната управа в 11 ч. и ще бъде с табела „За граждани“.

Официалната церемония е с начален час 12.30 ч. Връщането от Къкрина е предвидено за 13 ч.

Източник: dariknews.bg

Коментари