Ученици на СОУ „Васил Левски“ – Троян взеха участие в проекта „Small projects for great enthusiasts“ в Полша


От 20 до 26 септември в град Болеславец – Полша беше проведен заключителния етап на проекта „Small projects for great enthusiasts“ по програма Erasmus+. Този етап представляваше финални експерименти по теми от различни области на науката и презентации в последния ден, на заключителния „Фестивал на науката“.
Участниците бяха от Полша, Босна и Херцеговина, Италия и България. От СОУ „Васил Левски“ – Троян се включиха 4 ученици от 10-ти и 11-ти клас – професионална паралелка „Организация на хотелиерството“. Преподавателят по специални предмети Иванка Църова, която придружи ученицте в Полша, разказа:
«През месец юни, когато се включихме официално, трябваше да направим регистрация на участващите ученици в група във Фейсбук, създадена специално за целите на проекта. В тази група учениците трябваше да си изберат теми, по които да работят за проекта. Нашите ученици си избраха темата «Дъга в кухнята». По нея дейностите, които трябваше да се осъществят бяха: Приготвяне на екстракти от хранителни продукти, които съдържат антоциани и проверка на свойствата на антоцианите като естествен индикатор на рН на различни домакински препарати. Антоцианите са вещества със синьо-виолетов цвят при неутрална реакция на средата. Те се съдържат естествено в някои растения – Виолетовите зеле и лук, касис, синьо грозде, горски плодове и други. Антоцианите променят цвета си от червен, през виолетов, син, зелен, до жълт в зависимост от киселинността на средата. Тези дейности учениците осъществиха през лятната си ваканция докато провеждаха производствената си практика. Децата от НГПИ си избраха, работиха и презентираха темата «Симетрията в изкуството».
Учениците бяха много ентусиазирани от възможността да вземат участие в този проект и да посетят побратимения с Троян полски град. Бяхме посрещнати с голямо внимание, пребиваването беше наситено с множество дейности.
С учениците от нашето училище успяхме в последния ден да посетим и разгледаме уникалния бутиков арт-хотел «Амбасада». По този начин не само че приложихме на практика наученото по химия и английски език – работния език на проекта, но и обогатихме познанията си в сферата на професионалното обучение.
Разделихме се с много благодарност от наша страна за това, че бяхме поканени за партньори. Обещахме си бъдещи съвместни дейности по нови проекти по новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“.

Иванка ЦЪРОВА

Коментари