Учениците от СОУ „Васил Левски“ – Троян възродиха една много стара, една почти „прастара“ традиция


2Сградата на училището е построена в местността Кръстът, където много отдавна са се правели градските хора. Тук троянци са се събирали на всеки празник и изобщо на всеки светъл ден (всяка неделя – също) и са играели хорà. Но времето минавало, издигнали се сградите на гимназията, на Механото. До днес буквално мислехме, че хорото е останало някъде в далечното минало.

И ето че в сряда, 13 януари 2016г., в голямото междучасие дворът се огласи от звуците на българска народна музика. Поканата за хорото дойде от Ученическия съвет, който реши по този начин да включи СОУ „Васил Левски“ в инициативата „Междучасие без тютюнев дим“.

„Хващайки се на хорото, пушачите ще пропуснат пушенето на цигарите в междучасието“ – обясни Мария Цвяткова, председател на Ученическия съвет.

Хорото наистина привлече много ученици, някои играха на двора, други –в класните стаи. Народните ритми завладяха и някои от учителите.

Прозвучаха общо пет народни хора, различни по стил и сложност на изпълнението, за да могат да се включат всички желаещи, без значение на предварителните им умения.

6„Днес е един хубав ден в училище – коментираха учителите – създаде се чудесно настроение. Освен това децата наистина имат нужда и от нещо ново и различно като тази инициатива, необходим им е и пряк досег с българското и традиционното“.

Хорото се превърна в истинско фолклорно приключение. Идеята е то да стане традиционно, всяка сряда, в голямото междучасие.

Смятаме, че тази стара/нова традиция, част от инициативите, посветени на 100-годишнината на училището, ще хареса на всеки троянец и ще стане част от делниците и празниците на града.

Коментари