Успешната година на джудо клуб „Чавдар“


ЗАГПрез изминалата събота (19.12.2015) в Сливен се проведе традиционният коледен турнир по джудо за момчета, момичета и подрастващи.
Нашият клуб по джудо „Чавдар“ не само записа участието си в турнира, който бе и последната надпревара в тазгодишния спортен календар, но и наѝ-малките му възпитаници се представиха повече от достойно, печелейки ПЕТ златни отличия дело на Илиана Маринова (кат. 22кг.), София Терзиева (кат. 25кг), Деница Божинова (кат. 32кг.), Мартин Колчев (кат. 30кг.) и Стефан Митев (кат. 34кг). Със сребърен медал се окичи Михаил Дундев (кат. 30 кг.), допускайки минимална загуба срещу съотборника си Мартин. Бронзов медал пък спечели абсолютната дебютантка Деница Георгиева.
Клубната витрина през календарната 2015 година се напълни със следните медали и отличия:
– Два бронзови медала от Световно първенство, един бронзов медал, 5-то и две 7-ми места от Европейските по джудо и самбо, 2 бронзови медала, две 5-ти места и едно 9-то от Европейските купи по джудо – надпревари, от които досега в историята ни нямахме отличия.
– Три бронзови медала от Балкански първенства, общо 20 шампионски титли, 6 вицешампионски и 10 бронзови медала от Шампионатите по джудо и самбо, 7 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала от WORLD JUDO GAMES. Тимът по джудо има и още 93 отличия от турнири в България и чужбина.
За втора поредна година момичетата ни са безапелационни отборни шампиони от Държавните Отборни Първенства по джудо и самбо, две трети места завоюваха и отборите ни на Отборните надпревари на България по самбо/ при девоѝки до 17 и девоѝки до 20години/ както и 5 призови места от отборни надпревари в турнирите през годината./
2015 година се очертава като една успешна за състезателите ни и клуба година, или поне по-успешна от предходната, което е най-добрият атестат, че със състезателите се работи правилно, клубът върви в правилната посока и се развива, което нас няма как да не ни радва.
Всичко това е извоювано с много труд, пот, кръв, лишения и глад, защото в нашия спорт един от „най-големите ни врагове” е свалянето на килограми. Именно то причини и много контузии през годината.
ЗАГЛАВНАЗа наша радост състезателите ни са силно мотивирани за победи и достойно представяне както на себе си, така на клуба и града ни. Успяха да се преборят както с конкуренцията по време на състезанията, така и със сполетелите ги неволи, за да се изкачат възможно по-високо на почетната стълбичка във всяка една надпревара. За да може името на град Троян да заема все по – достойно място на картата на спорта.
Всичко това ни дава големи надежди но и „вдига летвата” както на очаквания, така и на отговорностите, защото в спорта знаем , че ПО-ЛЕСНО Е ДА СТИГНЕШ ВЪРХА, А ПО-ТРУДНОТО Е ДА СЕ ЗАДЪРЖИШ НА НЕГО.
Следващата 2016г. започва още на 16.01.2016 с Държавния Шампионат за кадети по джудо-възраст, където възлагаме големи надежди на Добромир Калистерски.
С представянето си през изтеклата спортно – състезателна година, той направи своеобразен рекорд, ставайки единственият български джудист, спечелил три призови места на европейските купи по джудо за кадети (два бронзови медала и едно пето място). И всичко това при дебютната му година на тази възраст. Досега никой българин не беше постигал такова класиране в световната ранглиста при кадетите (ранглистата е Световна защото купите са open-участват състезатели от цял свят). Отлично беше представянето му и на европейското първенство в София, където зае 7-мо място, а само шансът не му достигна за по-предно класиране. Контузия в третата среща му попречи да продължи напред на спортния форум.
Цялостното поведение и успехи на Добромир през годината все пак бяха оценени обективно и от ръководството на Българска Федерация по джудо. Той зае мястото си на основната българска надежда за успешно представяне през предстоящия двугодишен цикъл за кадети, където евентуалните крайни цели са
4imageевропейското първенство през 2016 във Финландия, както и европейското и световно първенство през 2017 година. Континенталните купи по джудо (в случая европейските) са най-големият спортен форум за изява на отделните възрасти. На тях се печели опит, авторитет и точки за световната ранглиста.
Заявка за покоряване на още по-високи спортни върхове дават и повечето от останалите ни състезатели, доказали се през 2015г.
Десислава Цонева и Изабела Христова ще гонят европейско и световно злато в самбото – приз, който единствен им липсва в колекцията от медали в този така бързо развиващ се спорт. Мирослав Калистерски пък ще даде всичко от себе си тази година, за да приключи средното си образование с отличие както в училище, така и на тепиха. Целта пред него е да се изкачи на почетната стълбичка на Европейското по самбо – нещо, до което бе близо през 2015г.
Предни класирания и престижни представяния очакваме и от по-малките, но доказали се в множество надпревари вече наши състезатели.
Всичко това обаче е достижимо само с много труд, липсата на контузии, систематизирана работа- нещо, в което сме се доказали, и не на последно място достатъчно финансиране, тъй като държавата финансира на 100% международните прояви само при мъжете и жените, а за по-малките възрасти се налага клубовете да се справят сами.

Тук е мястото да кажем, че сме отворени да приемем всякаква помощ занапред, за да могат състезателите ни, готвещи се вече за високо спортно майсторство, да участват в повече от международните лагери и турнири по джудо и самбо, като така ще бъдат по-конкурентноспособни на най-добрите. За постигането на успехи от световна величина е необходим съвсем различен начин на подготовка, възстановяване, както и участия по световните и европейски форуми .
Искам да благодаря на фирмите, хората и институциите, които са ни помагали през годината. Също така бих желал да поздравя всички наши състезатели, техните близки и всички троянци с настъпващите коледни празници и да им пожелая весело посрещане на новата 2016г.
Нека тя бъде по-добра от предната за всички!

Николай Матев

Коментари