Успехи, успехи и пак успехи с възпитаниците на Николай Матев


В съботния първи ден на държавния шампионат, когато среща на татамито си дадоха 334 състезатели във възрастова група младежи и девойки, представляващи 36 спортни клуба на България, между които беше и нашият скромен тим, представен от няколко девойки и един участник при младежите.
И както преди две седмици, когато фурор на шампионата направиха кадетите ни (от четири джудисти достигнахме до четири финала, спечелените от които бяха три.) Сега сценарият бе идентичен: скромното ни на брой участие, за наша радост, отново не остана незабелязано (четири троянски участници -четири финала)
След като на шампионата за кадети Анна-Мария Манушева спечели шампионската титла на България, сега и при девойките стигна до последната среща. Там обаче срещна другата наша състезателка – Изабела Христова. В троянския финал в кат 57 кг. рутината си каза думата, с което бронзовата медалистка от Световното и Европейското първенство по самбо за 2015г. Изабела стъпи на най-горното стъпало на почетната стълбичка и стана новия шампион на България за 2016г.
Експериментът, който се стремяхме да направим, а именно да сменим категорията от титулярната и 63кг с по-горната 70кг. на Десислава Цонева, за да не сваля килограми и да наруши подготовката, която води за Европейското по самбо, което ще се проведе средата на април в Тулуза, Франция, не излезе толкова успешен. След три победи на финала допусна загуба и се задоволи само с вицешампионската титла от първенството.
Всичко до този момент вървеше добре, докато на татамито не излезе и четвъртият ни представител – Мирослав Калистерски. Тогава нещата не можеха да станат по-хубави. След тежкото сваляне на килограми дойде и още по-тежкият жребий. Нова обаче не сломи нашия възпитаник, а дори го мотивира още повече. Започна настъпателно своята наказателна акция на татамито, а ние виждахме, че след всяка тежка среща вместо да го натиска умора, той излизаше все по-зареден с енергия и желание за победа.
И така, след четири изиграни изключително правилно както технически, така и тактически срещи, Мишо стигна до финала, където се изправи срещу дългогодишния си опонент в категорията представител на Левски СФ ,с когото и миналата година спориха за титлата. Само да припомня, че тогава след равна среща в редовното време, схватката продължи по правилото за златна оценка, където нашето момче допусна грешка и загуби.
Сега обаче нещата си дойдоха на мястото и въпреки че срещата премина по абсолютно същия сценарий, а то няма как да бъде по-различно, тъй като и двамата състезатели си познават до болка играта, след абсолютно равенство шампионът отново трябваше да се определи по правилото, което вече споменах. Тук вече залата се взриви от възгласите на съотборници и приятели на софийското момче. Това обаче допълнително мотивира нашия състезател, на когото му трябваха само 36 секунди от новия старт на срещата, за да постигне чиста победа след прилагане на ефектен ключ на опонента си, с който да го накара да се предаде, а залата да замлъкне. Така всички признаха новия шампион на България в най-тежката и оспорвана категория – 66кг. за 2016г-нашия Мишо Калистерски.
В неделя, когато шампионатът продължи с по-малките-юноши и девойки младша възраст не, бяхме толкова убедителни, но въпреки това нашите девойки достигнаха до три финала, два от които загубихме обаче.
Единствено Никол Цанкова, която е шампионка на България и от шампионата за кадети, отново показа класа и безапелационно стъпи на върха. Двата сребърни медала на Таня Радулова(48кг.) и Цветелина Маринова (63кг.) и двете бронзови отличия на Павлина Петрова (63 кг.) и Памела Мачковска (48кг.), както и петото място на Петър Църов не може да не ни радват, но и да ни дават повод за размисъл и много работа за постигане на нещо повече.

Николай Матев

Коментари