Условна присъда за гръцкия студент, прегазил ученичка


Гръцкият студент Христос Боскос, който блъсна 16-годишната Катерина Матеева на спирка в Пловдив, получи 2-годишна условна присъда с 4-годишен изпитателен срок.
Пловдивският районен съд постанови още да му бъде отнето свидетелството за управление на моторно-превозно средство за срок от 3 години, съобщиха Радио Пловдив и „Фокус“.

На 19 май м.г. 23-годишният грък предизвика тежка катастрофа в града под тепетата. Той шофирал спортния си „Нисан“ с 98 км/ч., минал на червен светофар на кръстовище, ударил се със завиващ наляво „Мерцедес“ и помел стоящата на автобусна спирка деветокласничка  от ЕГ „Иван Вазов“ Катерина Матеева. Тя получи тежки фрактури на двата крака, таза и черепно-мозъчна травма, а десетки нейни съученици, родители и учители дариха кръв за операцията й.

Днес другият шофьор-участник в катастрофата – пловдивчанинът Васил Калев, който също е обвиняем по делото, получи 1 година с 3 години изпитателен срок. Съдът го лиши и от правото да управлява МПС за срок от 2 години.

Боскос и Калев трябва да заплатят солидарно на семейството на пострадалата Катя, която все още се възстановява – 12 500 лева.

След произнасянето на присъдите, родителите на ученичката споделиха, че са сравнително доволни от присъдите, тъй като е можело наказанията да бъдат и само административни. Засега не е ясно, дали обвинението ще обжалва и ще поиска ефективни присъди.

Защитата на гръцкия студент Боскос, който днес не бе в съдебната зала, няма да обжалва наказанието, наложено му от пловдивските магистрати.

Васил Калев обаче твърди, че е абсолютно невинен за тежкия пътен инцидент. Адвокатът му каза, че ще обжалват присъдата.

Това може да бъде направено в законовия 15-дневен срок.

Коментари