ТРОЯН ПРАЗНУВА, ОБЯВИХА СПИСЪКА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА 401 РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ, УЖИЛЕНИ ОТ БАНЕВ!


Само преди минути в Търговския регистър по партидата на „Елма” АД /н./ бе обявен списъкът за изплащане на заплатите на 401 работници и служители, ужилени преди години от скандално известния БКП-комсомолец Николай Банев.

Дългата сага, която може да се определи най-кратко като грабежа на прехода за троянци, е на път да приключи.

И така, да обобщим какво се случи през 2016 г. с емблематичния за Троян и троянци завод за електродвигатели, който бе обявен в несъстоятелност, за да се стигне днес до плащането на дългоочакваните заплати на работниците и служителите.

През 2016 г. бе обявен купувач на предприятието  „Елма“ АД/н/., като това бе нашият съгражданин Младен Мондешки. Оказа се, че той не притежава характерната за българина черта – да дава обещания и после да не ги изпълнява. Поетите от него ангажименти към бившите работници на „Елма“, троянци и Троян се изпълняват! И не само…

 Новият собственик на „Елма” пое три ангажиментa. И ги спази – обещава и изпълнява обещанията си!

Първо, обеща, че най-важното е да се платят заплатите на работниците и служителите, ужилени от Банев. 

Второ, обеща да дари на Община Троян площадка за спортна зала за Троян и троянци, по молба на Кмета на Троян г-жа Донка Михайлова. И го направи / в момента текат процедури по подготовката/.

Трето, обеща да възроди „Елпром“ Троян, гордостта на троянци. И вече се работи за това!

 С парите от Младен Мондешки се плащат заплатите на работниците и служителите на „Елма“ АД /н/., безспорен факт, оповестен в Търговския регистър от синдика на същото дружество  Росен Милошев. Това е изключително важно събитие за всички работници, излезли с огромно разочарование от Елма преди 6 години.

Припомняме, че в добрите години за Троян и преди появата на Николай Банев и Руси Конов в „Елма” работиха над 3000 работници и служители. След идването им ситуацията стана трагична, а положението на хората ужасно. Когато те питаха за парите си, им обясняваха, че ще направят радио в „Елма“ АД и ще могат да слушат новините по радиоточки. (В Северна Корея това е популярна система на пропаганда и до сега, като всеки който намали звука на радиоточката, е наказван с лишаване от свобода. Сигналът от радиоточките там е 24 часов 365 дни в годината). Представете си за какво става дума!

Каквото и да се каже за тъмното минало и скандалното настояще на Николай Банев и на Руси Конов все ще е малко. Ето само един щрих, свързан с Троян, който дава отговор на въпроса къде са отишли заплатите на нашите съграждани – с пари от „Елма“ АД семейство Банева и сие са купували скъпи лимозини като скандалния „Майбах“, както и самолетите на Банев, така и курорта „Русалка” и много други. „Елма“ АД беше изцедена до последна капка и накрая дори и машините бяха нарязани за скраб, а част от сградите съборени заради метала в тях! Това бе участта на това предприятие, било гордост на Троян. Сега се вижда надежда на хоризонта. Мондешки  обещава и изпълнява обещанията си.

Във фирмата на Младен Мондешки „Елпром Троян“ вече са произведени над 1500 двигатели от началото на месец декември тази година. Ръководител на проекта по възраждането на „Елпром“ е инж. Теодор Енев, човек с безспорни качества и опит в сферата, което е сигурната формула за успеха.

Започнатото   е  първата стъпка от грандиозен проект по възраждане на местното производство на традиционното за Троян производство на електромотори. Гордостта на Троян и троянци и макар Младен Мондешки да е млад, то действията му показват, че може да се нарече троянец, защото това е за Троян и троянци. Банев се опита да заличи „Елма“. Мондешки възражда традициите на „Елпром“. Може само да го насърчаваме и подкрепяме, защото той обещава и изпълнява обещанията си.

Младен Мондешки заяви, че следващата седмица ще внесе предложение до Кмета на Троян и  Общинския съвет на Троян  за дарение на площадка за нуждите на Троян и троянци с оглед изграждането на спортна многофункционална зала. Това е изключително важно за Троян и троянци и аз с най-голямо удоволствие ще направя това за моите съграждани и за града., заяви той!

Хубаво е да имаш насреща си градивни хора. Те най-често обещават разумно и изпълняват обещанията си. Примерът е даден!

 

 

 

Коментари