ТРОЯН! Пет града си поделиха наградите от „Непознати улици“


Четвъртото издание на Националния поетичен конкурс допусна до финала 42 творби

Вече четвърта година, в рамките на месец октомври, Мария Мутафчиева, Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ – Бургас и Издателска къща „Знаци“ провеждат Национален поетичен конкурс „Непознати улици“, в който участват ученици от цяла България, от VII до XII клас включително.

До финала този път достигнаха 42 творби. Журито бе в състав: Мария Мутафчиева – вокал и автор на песните на „Мери Бойс Бенд“, Милена Андонова – директор на ГПАЕ „Гео Милев“ и Румяна Емануилиду – журналист и издател.

Първа наградата в категорията VII – IX клас получава Християн Трифонов от НГПИ “Венко Колев”, Троян, за стихотворението „Космическа вечер“. Втора и Трета награда в тази категория не се присъждат. С поощрителна награда е отличена София Бонева от ГПАЕ „Гео Милев“ – Бургас.

В категорията X – XII кл.: Първо място печели Мартина Друмева, ПМГ “Добри Чинтулов“, Сливен, за стихотворението „Писмо до моята Долорес“. Журито отличи с Второ място Денис Олегов от 133 СОУ “А.С.Пушкин” в София и неговото стихотворение „Студено…“. Третото място си поделят Ивет Димитрова, ПМГ “Акад.Н.Обрешков” – Казанлък с „Есен“ и Станка Георгиева, ГПАЕ “Гео Милев”, Бургас с „Воин“.

Наградените ще получат грамоти, книги и подаръци, изпратени до техните училища, а стиховете им ще бъдат отпечатани във вестник „Фактор“. Можете да ги прочетете и тук: http://gpaeburgas.org/MARY/

Мария Мутафчиева признава, че тази година е било изключително трудно да отличат победителите:

„Октомври е месец на очакването за мен… В очакване съм на новите стихове на младите хора на България. И когато те започнат да ги публикуват, започвам да чета, отново с очакване… Зная, че ще ме провокират, ще ме накарат да се чувствам горда, ще ме разплачат… Срещата с пишещите деца на България е едно от най-вълнуващите приключения за мен през последните години. Гордея се с тях и с всичко, което постигат. Мартина Друмева е един такъв пример – момиче, което участва за трети път и ние имахме възможността да проследим нейното развитие през годините. Сега именно тя е нашият голям победител! Всъщност, тази година ни беше много трудно, защото имаше няколко много силни участника. Единият фаворит, за съжаление, отпадна, защото не беше попълнил коректно всичките си данни и не успя да реагира в срок. А имаше толкова силни стихове… Няма как да отличим някой, който не е спазил изцяло регламента, колкото и талантлив да е… Благодаря на всички участници, които подкрепят конкурса! Желая им успех и в изданието догодина!“

Първо място в категорията VII – IX клас – Християн Трифонов,

НГПИ “Венко Колев”, Троян

Космическа вечер

Бяга лунният път, а по него –

моите стъпки оставят следи.

Вечерта ме поглежда чаровно

и разпръсква свенливи искри.

Бяла панделка вятърът носи –

тъй заплита в горещата длан

всички мои очаквани истини

и сгрешените вече мечти.

И през злата чаровност на мрака

светлини на прозорци сълзят.

Бяга лунният път, а под него

звездни страсти

звездобройци броят.

Коментари