ТРОЯН! Коза роди пет козлета в ИПЖЗ


SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Пет живи и здрави ярета роди преди няколко дни коза от стадото на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян. Високата плодовитост (над 3 ярета) не е характерна за козевъдството, така че петорката, макар и да не е изолирано явление, е рядко изключение.

Четириногата многодетна майка е 3-годишна коза от породата Българска бяла млечна, която миналата година е родила 4 козлета. Според доц. д-р Пенко Зунев, зам.-директор на ИПЖЗ, високата плодовитост в случая е резултат от добрата разплодна кондиция на животното по време на осеменяването и от пълноценното хранене.

Новородените (три женски и две мъжки) се отглеждат при обичайните за всички други ярета условия. Появата им е почти в самото начало на кампанията по окозването, която вероятно и тази година ще протече нормално. От сто кози майки в стадото на Института до началото на миналата седмица се бяха окозили 15, три от които с по три ярета (вкл. и рекордьорката).

„Плодовитостта и при трите породи, които отглеждаме в нашия институт – Българска бяла млечна, Тогенбургска и Англо-нубийска – е от 180 до 220%. Така че е важно не само колко ярета ще окозим по време на кампанията, но и да успеем да съхраним всичките, защото биологичната плодовитост може да е висока, но от значение е и стопанската плодовитост“, заключава зам.-директорът на ИПЖЗ.

Коментари