Троян домакин на национална конференция „Железопътна инфраструктура – геополитика и регионални решения“


На 8 юни в Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в с. Орешак се проведе Национална конференция „Железопътна инфраструктура – геополитика и регионални решения“, организирана от Съюза на европейските асоциации на железопътните инженери, Национално сдружение – общество на инженерите по железен път, Национална компания железопътна инфраструктура, Българска асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство и с домакинството на Община Троян. Повод за срещата е навършването на 70 години от построяването на жп линията Ловеч-Троян.

В годините железопътният транспорт безспорно оказва влияние върху утвърждаването на общината като туристически център, спомага за икономическите връзки на града и е в подкрепа на местния бизнес. Още през далечната 1927 г., по инициатива на Община Троян, се учредява „Комитет за културно и стопанско повдигане на Троян и Троянско”, чиято основна задача била „да съдейства за културния и стопански възход, който бил немислим без построяването на железопътната линия”. През месец октомври 1948 г. се състои официално тържествено откриване на ж. п. участъка Ловеч – Троян с дължина 35,4 км.

„Вярваме, че има смисъл този транспорт да съществува и да се развива. Днес, в навечерието на 70-годишния юбилей, както и в навечерието на 150 години от обявяването на Троян за град, пожелавам жп транспортът да не спира да се развива и разбира се – да се модернизира и повече хора да разпознават този транспорт като надежден и удобен за достигане до избрана дестинация в страната“, се казваше в поздравителния адрес на кмета на Община Троян Донка Михайлова.

На конференцията бяха изнесени доклади от присъстващите организации и провокирани дискусии. Събитието е част от мероприятията посветени на 150-та годишнина от обявяването на Троян за град.

 

Коментари