Троянски деца дариха апаратура за 30 000 лв. на детския комплекс в Пирогов

Пет семейства от Троян и една фондация подариха възможност за по-сигурно и бързо възстановяване на децата в най-голямата държавна болница в страната


Троянските деца от „Заедно в доброто” Мартин, Елица, Галя, Магдалена и Деница и тази година запретнаха ръкави, за да сътворят своето добро дело. За трета поредна година децата и техните семейства и приятели изработваха и продаваха мартенички, като тази година успяват да направят и продадат над 10 000 мартеници.  С тях събират около 30 000 лв.

Към доброволците на „Заедно в доброто” тази година се присъединява и Фондация „Клийнтех България”. С това събирането на средствата се оказва много по-бързо и лесно. Двата екипа решават отново да помогнат на Специализирания детски комплекс в „Пирогов”, за да достигне помощта им до повече дечица.

„Заедно в доборото”  и Фондация „Клийнтех България” дариха съвременен нож за рязане на тъкани с генератор, който комбинира 2 технологии – ток и ултразвук. Той скъсява оперативното време, щади тъканите, дава повече сигурност по време на операция и помага на малките пациенти да се възстановяват за по-кратко време.

„Няма нищо по-хубаво от това деца да даряват за деца. Това ни кара да бъдем по-добри и да даваме най-доброто от себе си за децата. ”, сподели доц. Христо Шивачев, който оглавява детския комплекс в „Пирогов”.

Попитахме „Заедно в доброто” как е протекъл процесът, дали е трудно да помагаш, кой ги подкрепя и дали ще продължат. Ето какво разказаха те:

Събирахме се във всеки възможен момент да правим мартеници. В някои дни не сме ходили на работа, за да можем да се срещаме с потенциални дарители. Налагало ни се е понякога да опаковаме мартенички  през нощта, защото на следващия ден сме на работа, децата – на училище. Материалите закупувахме с лични средства. Изправяхме се пред какви ли не предизвикателства, но накрая успяхме да покажем, че когато не се отказваш и вярваш истински в това, което правиш, просто няма начин да не се случи.

Дали беше трудно? Да, определено. Понякога да направиш добро е много трудно, но пък накрая разбираш със сърцето си, че си е струвало всички нерви, време и усилия.

А за това кой ни подкрепя – ние сме пет семейства. Децата ни се познават и заедно решихме да обединим усилията в името на една добра мисия. Тази година ни подкрепи фондация Клийнтех България и всички, които дариха за каузата, разбира се.

Често ни питат дали ще продължим. Правим това, защото (колкото и наивно да прозвучи на някои хора) ние вярваме в доброто. Вярваме, че трябва да си помагаме един на друг и да градим общество, в което взаимопомощта между хората е нещо съвсем нормално. А и за нас това е възможност да дадем добър пример на собствените си деца – да ги възпитаме като добри хора, които предават нататък и заразяват с позитивния си пример. Като отговорни граждани. И да, със сигурност ще продължим да сътворяваме добри дела без значение под каква форма.

Коментари