Троянските самбистки спечелиха два медала от Европейското първенство


От 08.04 до 11.04.2016 във френския град Тулуза се проведе Европейското първенство по самбо за младежи и девойки, където 21 нации бяха изпратили своите най-добри състезатели в тези възрасти да се борят за разпределянето на медалите във всяка една категория. Националният отбор на България бе съставен от четирима младежи и четири девойки, които завоюваха общо пет отличия (един златен, два сребърни и два бронзови медала).

1imageНашият клуб също имаше участие на този форум. Двете състезателки от нашия отбор – бронзовите медалистки от Световното първенство през миналата година Изабела Христова (кат.56кг.) и Десислава Цонева (кат.68 кг.) се представиха перфектно, достигайки до финалите в своите категории.

Още в началната фаза на състезанието Деси показа класа и мотивация за голямо класиране. Достигна се и до началото на финалната схватка в следобедния сеанс на първия ден от надпреварата. За съжаление, в една ситуация в „партер“ нашата представителка допусна греша и позволи на опонентката си да и приложи ключ на коляното, където се обади и стара травма. Именно поради контузията тя отстъпи титлата на стария континент в кат.68 кг. и се задоволи с вицешампионската титла на Европа.

Вторият ден, когато на тепиха излезе да се бори Изабела, нещата тръгнаха добре още от самото начало. След като премина груповата фаза смазвайки съперничките си с явно техническо превъзходство, в по-късната фаза тя се изправи срещу представителка на родината на спорта самбо – Русия. Тогава стана ясно, че нещата не бяха толкова прости и лесни, имайки в предвид този факт и като цяло традициите, които са поставени в “сборная“.

След много тежка финална схватка, завършила с 1:0 точки в полза на нашето момиче, Изабела се окичи с титлата на Стария континент.

 

Николай Матев

Коментари