Троянските джудисти отчитат успешна 2017 година! Златен медал за Анна-Мария Манушева!


На 2 и 3 декември в хърватския град Пореч се проведе последното за годината състезания от календара както на българската, така и на международната федерации по самбо, а именно Европейското първенство за кадети.В състава на националния отбор на България бяха включени и две троянски състезателки, а именно Анна-Мария Манушева -кат. 56 кг и Цветелина Маринова -кат 65 кг.

В изключително тежката надпревара се наблюдаваше все по бързото навлизане в битките за медали в сравнение с други подобни форуми на състезатели от държави не претендиращи до сега за места в челната тройка,и това е обяснимо имайки в предвид,бързите темпове на развитие на този спорт в цял свят, а и това ,че самбото е на прага на влизане в „семейството“на олимпийските спортове.

И сега малко за нас и нашето представяне.

За наша голяма радост, нашите момичета отново доказаха силата на троянската школа, градена през годините,като отново се наредиха сред  най-добрите в този спорт. Въпреки това,че жребият не беше много благосклонен към нашата представителка в кат. 56 кг. – след като я изправи още в елиминационните групи срещу традиционно силните в този спорт представителки на Израел и Украѝна ,това не разколеба нито за миг Ани, напротив мотивира я още повече да докаже кой е най-добрият в тази категория. Последваха победа над израелката с 6:0, победа с ключ над представителката на Франция,явно техническо превъзходство с 8:0 над представителката на Украѝна, 6:0 срещу Русия на полуфинала-победа, която детронира абсолютната доминация на руската федерация и я изпрати в битка за златното отличие, а там не по-малко желаеща титлата я чакаше състезателката на Латвия.
В схватката за най-добрата кадетка на Европа в кат. 56кг, напрежението ескалираше, нашите състезатели огласяха залата подкрепяйки Ани.  Това допълнително мотивира нашето момиче и още с първия съдийски сигнал последва хвърляне за 4 точки, след минута и половина второ такова за 2 технически точки. След, което Ани продължи схватката в партер и така след 6:0 технически точки, нашето момиче принуди опонентката си да се предаде налагайки и ключ на лакета само за 10 секунди, с което Анна-Мария Манушева стъпи на Европейския връх ПО НАЙ-УБЕДИТЕЛНИЯ ВЪЗМОЖЕН  НАЧИН като не даде техническа точка в нито една схватка.Това допълнително го доказа и получените поздравления от специалистите от останалите нации и най-вече от руските треньори, които не намериха начина да спрат победни ход на българката.

В кат. 65 кг след добрия старт на състезателния ден за Цветелина,тя стигна до полуфинала, където се изправи срещу традиционно силната представителката на страната майка на спорта самбо-Русия, това не  разколеба нито за миг нашето момиче, но липсата на опит, дебютното й участие в състезания от такъв ранг, а и факта, че е три години по малка от опонентките си, си каза думата и след изключително оспорвана схватка завършила 2:0 технически точки. Цвети отстъпи и остана да се бори за бронза в тази категория,срещу представителката на Беларус.Тук нещата не тръгнаха добре още в началото,където представителката ни даде техническа точка още в първата минута,което обаче не я стресна и тя тръгна още по мотивирано да търси пътя към бронзовото отличие,последваха две хвърляния /за съжаление извън зоната/ и в оставащите 5 секунди Цветелина тръгна вабанк, нова атака с последващо хвърляне за 2 точки, но съдиите прецениха, че падането върху тепиха на беларуската е след гонга и не отсъдиха точки за актива на българката, а с това отнеха така жадувания медал от нашето момиче.Цветелина си тръгна без медал от това първенство и с голямо лично разочарование, но и с много опит и надежди за бъдещи спортни успехи в предвид представянето си и престижното 5-то място, при дебютното си участие на състезание от такъв ранг.

Точно тук е мястото където, Управителният съвет, както и цялото ръководство на клуба искаме да изкажем своята ОГРОМНА благодарност към човека, приятеля и колега г-н Георги Радковски – собственик на фирма IBdesign и основното кормило на клуба по биатлон „Амбарица“,за откликването на молбата ни и оказаната безценна и навременна помощ, която направи възможно това пътуване и участие в този последен и немаловажен за тази година спортен форум. Пожелаваме му както на него така и на цялото му семеѝство,много здраве,весели коледни и новогодишни празници, както и много успехи във всяко едно начинание за напред.

И  тъѝ като все не остава време през годината за по честа информация относно изявите на нашите състезатели тук мога да пообобщя и направя лека ретроспекция на изминалата спортно-състезателна година.

След завоюваните от нашите състезатели два бронзови медала от Световното първенство за девойки по самбо, 2-бронзови отличия от Европейското и съвсем прясната Европейска титла на Ани -общо 16 шампионски титли, 3 сребърни отличия /като искам да отбележа ,че са сребърни, защото златните са пак наши/ и 3 бронзови медала от Държавните първенства по самбо, както и отборните титли на България при момичетата, девойките младша и кадетките.

Бронзовият медал на Добромир Калистерски от Европейска купа, третото място на Изабела Христова от Балканския шампионат, последваха 14 титли на страната ни – 3 вице републикански отличия /и тук отново шампионските са пак наши/ и два бронзови медала от Държавните Лични Шампионати.Отборните Шампионски титли при девойките младша възраст и кадетите, както и десетките призови отличия от различните по ранг купи и турнири, както в България така и в чужбина, ние като ръководство не можем да бъдем неудовлетворени от постигнатото, което ни дава повод на радост и лична гордост от свършеното, както и увереност, че се работи правилно със състезателите и клуба. Естествено не всичко  върви по мед и масло, някои от състезателите ни преминаха и през тежки контузии, които още възстановяваме, но се надяваме на по бързото такова и…..НОВА ГОДИНА НОВ КЪСМЕТ!

С това приключи една поредна състезателна година. За това лично аз като председател на клуба, както и моите колеги от управителния съвет, да благодарим на всички, които бяха до нас  /като ръководство така и състезатели/, подкрепяха ни във всеки един момент, на всички съпричастни със работата ни – Община Троян, директори и ръководства на училищата в града, фирми и приятели, както и да им пожелаем много здраве,весели празници и посрещане на новата 2018 година и нека тя бъде по добра за всеки.

На нашите състезатели и техните семейства, много здраве, повече усмихнати моменти и мигове на гордост от свършената работа във всяка една сфера,повече упоритост,постоянство и труд, защото това е пътя към успеха.

НИКОЛАЙ МАТЕВ

Коментари