Трима задържани, петима пострадали в кв. ”Орландовци”


До момента трима са задържани във връзка със случая, който провокира напрежение в кв. „Орландовци“. Петима са пострадали при безредиците.
Двама братя на 19 и 23 години бяха отведени през нощта в събота срещу неделя в столично районно управление, след като полицията реагира на постъпил към 20.40 часа сигнал за възникнал конфликт между две групи младежи, съобщи МВР.

Още един участник в инцидента е задържан снощи в рамките на специализираната полицейска операция на територията на квартала.

Вчера протестиращи щурмуваха ромски къщи. При безредиците пострадаха общо петима души, сред които и едно дете. Те обаче са леко пострадали и не са откарани в болница, уточниха от полицията, предаде БНР.

Причина за избухналото недоволство е инцидент в събота, при който роми са нападнали българи с брадви, след като им е била направена забележка да не слушат високо музика.

Поводът да стигнем до тук е битов инцидент, касаещ се за напрежение между две групи млади хора. Поводът за напрежението – спортуващи млади хора са отправили упрек към роми за висока музика, вследствие което ромите са получили подкрепление от други техни приятели или роднини, тепърва ще се уточни, и са нанесли побой над българите„, разказа главният секретар на МВР Георги Костов.

В хода на предприетите действия по случая са разпознати и редица лица, известни на силите на реда. Съпричастни към конфликта се установяват и по свидетелски показания и видеоматериали. Те ще бъдат предадени незабавно на прокуратурата за привличането им като обвиняеми, категорични са от МВР.

Обстановката в квартала се успокоява. Осигурено е необходимото полицейско присъствие за гарантиране сигурността на гражданите.

От събота в квартала патрулират полицаи.

От 19 часа днес в кв. „Орландовци“ отново ще има протест срещу поведението на някои от ромите в махалите, изникнали в околностите на софийския квартал. Протестиращите настояват държавата да осигури постоянно полицейско присъствие на място.

източник: dir.bg
Коментари