Термометрите скачат до 35 градуса


Очаква се захлаждане през новата седмица

В неделя над страната от запад ще започне да се заоблачава. Слаби превалявания следобед са възможни в Северозападна България. Температурите обаче продължават своя ход нагоре и през деня ще са от 27 до 32 градуса. Най-горещо – до 35 градуса, ще е по линията Велико Търново – Русе в Дунавската равнина и на места в Югоизточна България. Вятърът ще се усилва и поривите му следобед ще са осезаеми по северните склонове на планините и в Североизточна България. В няколко области е в сила жълт код.

Новата седмица ще започне с високи температури. Отново в Дунавската равнина и на Югоизток термометрите в понеделник следобед ще показват от 30 до 35 градуса. Вторник и сряда жегата ще се ограничи само на югоизток, тъй като от запад ще започне захлаждане с есенни валежи. Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще свали градусите. Преваляванията ще обхванат периода вторник-петък и ще се движат от запад на изток. На места ще има и гръмотевици. Вятърът ще остане с по-силни пориви в средата на седмицата в Дунавската равнина.

Нахлуването на топъл въздух от Средиземноморието се движи с облак пустинен прах от Африка, който вече започна да се усеща слабо в Югозападна България. Запрашаването ще продължи с тенденция да се изтегли от страната към четвъртък. Там, където концентрацията е по-голяма са възможни кални дъждове.

Коментари