„Телеграф“ сезира Европейската комисия и ВСС за скандалното „изпиране“ на Черния лебед


Съпругата на съдия № 1 Лозан Панов има криминална регистрация в масивите на МВР. Това е неоспорим факт, доказан с официален документ от министерството на вътрешните работи.

Оказва се, че преписката не е запазена и не може да се установи какво точно е извършила Панова преди 15 г., но отбелязването й през 2004 г. в заявителски материал, като извършител на хулигански действия – съпротива на орган на властта, престъпление по чл. 325, алинея 2 от Наказателния кодекс, е останало.

Индулгенция

В два материала през 2017 г. вестниците „Монитор“ и „Телеграф“ изнасят пред обществеността това обстоятелство. Същото е важно, защото очевидно е послужило на бившия правосъден министър Христо Иванов да определи Панова като Черен лебед при обсъждане от задкулисието на кандидатурата на съпруга й Лозан Панов за президент. Вместо гузно да замълчи, да се извини и да признае нещо, което сама е извършила, Елисавета Панова най-нагло реши да се представя за жертва и да използва цялата магистратска мощ на подчинение на съпруга й, за да изпроси индулгенция, да се саморазправи с неудобните медии, а и да получи десетки хиляди левове от издател, който, позовавайки се на абсолютно верен факт, просто е информирал читателите си.

Шок

Сигурна в успеха още на първа инстанция, Панова и адвокатът й Георги Атанасов – член на ръководството на партията на Иво Прокопиев „Дай, България“, изобщо не оспорват издаденото от МВР удостоверение, от което лъсва истината за нея. Изненадващо за тях съдийката от Софийския районен съд Мария Запрянова, очевидно рискувайки кариерното си израстване, но пък спазвайки закона, с пределно мотивирано и обосновано решение отхвърля изцяло претенцията на Панова. Изглежда шокът за задкулисието е бил пълен, подобен на този, който изживяха със съдебните решения, потвърдили глобата от 1000 лева за неподадената от Лозан Панов имуществена декларация пред Сметната палата, защото изпъстрената с обиди и безсилие въззивна жалба, в която се съдържат откровени заплахи към следващата съдебна инстанция – че ако потвърди решението на районния съд, ще се превърне в „съучастник на престъпление“, може да послужи като урок за неуважение към съда. Този пасквил обаче много точно е показвал какво всъщност ще последва в Софийския градски съд – просто нещата няма да бъдат оставени вече на случайността, а шпиц командата от присъдружни на Панов съдии ще бъде активирана в защита на жена му.

Подмяна

Делото в СГС е образувано през 2018 г. и разгледано на 12 април 2019 г. В съдебния състав напълно „случайно“ се оказва съдия Красимир Мазгалов, изключително близък до Лозан Панов и част от ръководството на грантовия Съюз на съдиите в България. Скандалното е, че първоначалните съдии по това дело са били изцяло подменени с трима нови магистрати, между които е и съдия Мазгалов. Впоследствие същият е определен и като докладчик, тоест човекът, който трябва фактически да напише съдебното решение.

Факсимиле от съдебното решение на Мазгалов, в което се признава, че Бети Панова има криминално отбелязване в масивите на МВР.

От текста на съдебното решение става ясно, че няма как да се заобиколи фактът на кримирегистрацията на Бети Панова, но със завидно правно жонглиране с понятията Мазгалов неглижира това и обвинява „Телеграф“ и „Монитор“, че са наклеветили Панова. Основната му „теза“ е, че преписката е била прекратена от прокуратурата с отказ да бъде образувано наказателно производство. Вестниците обаче никога не са твърдели, че жената на Лозан Панов е осъдена, напротив, изрично са отбелязали в публикациите, че същата не е понесла отговорност за действията си.

Скандално

Още по-скандално е обстоятелството, че в същия ден, в който делото е разгледано и е обявено за решаване, специализираният юридически сайт „Правен свят“ публикува писмо-отговор на Управителния съвет на Съюза на съдиите, в което се изразява позиция по конкретно изявление на Елисавета Панова по телевизия бТВ, в което същата определя като „извращение с правото“ влязло в сила съдебно решение на Административен съд – София, с което съпругът й Лозан Панов – председател на ВКС, е осъден да заплати 1000 лева глоба заради неподадена имуществена декларация пред Сметната палата. В това писмо, Управителният съвет на Съюза на съдиите (тоест и самият Красимир Мазгалов, като член на този ръководен орган, формиращ волята му) счита, че „упражняването на правото на мнение на частни лица, насочено срещу всяка една от властите, трябва да бъде поощрявано и защитавано активно и по възможност незабавно. Критичната гражданска позиция и отстояването ? е желана почва за всяко демократично общество“. Така на практика съдия Красимир Мазгалов, като член на УС на ССБ е изразил позиция в защита на една от страните по конкретно дело, по което същият е докладчик.

Телеграф медиа“, като издател на „Монитор“ и „Телеграф“, е изготвил надлежен сигнал, в който са описани с подробности връзките между Съюза на съдиите, Лозан Панов и адвокатът на Бети Панова – Георги Атанасов. Сигналът вече е отправен до Европейската комисия, Висшият съдебен съвет и Инспектората към ВСС, които са запознати със случая и предстои разследване на недопустимите зависимости в съдебната ни система, довели до „изпирането“ на съпругата на съдия № 1.

Коментари